Ембриологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ембриологијата е гранка од биологијата, т.е. наука која се занимава со проучување на ембрионалниот развој на човекот и другите цицачи. Ги проучува морфолошките и функционалните особини во најраниот онтогенетски развој почнувајќи од зачнувањето па се до напуштање на ембрионот, т.е. излегнување или породување.

Човечката ембриологија се занимава со изучување на разввојот на човекот од моментот на зачнување до раѓање, што представува долготраен и сложен процес на трансформација на една клетка, оплодена јајце клетка, во сложен повеќеклеточен организам.