Прејди на содржината

Кларкови закони на предвидувањето

Од Википедија — слободната енциклопедија

Артур Кларк ги формулирал трите „закони“ на предвидувањето:

  1. Кога угледен, но постар научник тврди дека нешто е возможно, тој скоро сигурно е во право. Кога тој тврди дека нешто е невозможно, многу веројатно е дека тој греши.
  1. Единствен начин да се откријат границите на можното е да се отиде малку преку нив во невозможното.
  1. Секоја доволно напредна технологија не може да се разликува од магија.