Клапа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Клапа - музичка форма на традиционално а капела пеење со потекло од Далмација, Хрватска.[1] Зборот клапа се преведувал како „група пријатели“ и ги следел своите корени до црковното пеење на приморскиот брег.[2] Мотивите општо ја славеле љубовта, виното (грозјето), земјата (татковината) и морето. Главни елементи на музиката биле хармонијата и мелодијата, при што ритамот многу ретко бил многу важен. Во 2012 година клапа била впишана во нематеријалното културно наследство на човештвото на УНЕСКО.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Групата клапа се состоела од прв тенор, втор тенор, баритон и бас. Можно било да се удвојат сите гласови освен првиот тенор. Обично бил составен од десетина машки пејачи. Во последно време, женските вокални групи биле доста популарни, но генерално машките и женските групи не се мешале.

Иако клапа била музика капела, понекогаш било можно да се додадат нежна гитара и мандолина (инструмент сличен по изглед и звук на тамбурците). Клапа можела да биде придружена и со клавијатури со синтисајзер, кои обично симулирале ударни инструменти.

Современо[уреди | уреди извор]

Клапа с Мора изведувајќи ја нивната песна „ Мижерја “ на Евровизија 2013 во Малме

Традицијата на клапа била сè уште многу жива, со компонирани нови песни и одржани фестивали.[4] Фестивалот на далмацискиот Клапас во Омиш бил најпознат музички фестивал и имал долга традиција во клапа музиката.[4] Една од најуспешните групи таму во последно време е Клапа Шуфит, која победила на фестивалот три години по ред 2006-2008 година. Многу млади луѓе од Далмација ја ценеле клапата и редовно ја пееле кога излегувале на јадење или пиење. Не било невообичаено да се слушнело аматерска клапа како пеела по улиците во вечерните часови над храна и вино.

Во 2013 година, Хрватска избрала група клапа да ја претставувала земјата на Изборот за песна на Евровизија 2013 година. Групата клапа се викала Клапа с Мора, од шест изведувачи избрани од маестро Мојмир Чачија од пет постоечки клапа групи, поточно двајца од Кампанел и по еден од Сињ, Цриквеница, Шибеник и Грделин.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. John Everett-Heath. "Dalmatia." Concise Dictionary of World Place-Names. Oxford University Press. 2005. Encyclopedia.com
  2. Joško Ćaleta (April 1997). „Klapa Singing, a Traditional Folk Phenomenon of Dalmatia“. Narodna umjetnost: Croatian Journal of Ethnology and Folklore Research. Zagreb, Croatia: Institute of Ethnology and Folklore Research. 34. ISSN 0547-2504. Посетено на 2013-02-12.
  3. UNESCO: Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia
  4. 4,0 4,1 Festival of the Dalmatian Klapa in Omis
  5. „Mižerja to be the Croatian entry in Malmö“. eurovision.tv. eurovision.tv. Посетено на 2013-01-16.