Кирхофови закони за струјното коло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
За други Киријазов закони видете Кирхофови закони - (појаснување)

Кирхофовите закони за струјното коло се два закони кои се засноваат на запазувањето (конзервацијата) на електричниот полнеж во струјнотото коло, и првпат се опишани во 1845. од физичарот Густав Кирхоф. Наоѓаат широка примена во електротехниката, и заедно со Омовите закони ја претставуваат основата за анализа на струјните кола.

И двата закони може да се изведат од Максвеловите равенки, кои се откриени подоцна.

Прв Кирхофов закон - Закон за струјата[уреди | уреди извор]

Првиот Кирхофов закон се однесува на електричните струи низ елементите на разгрането струјно коло што се врзани за иста јазолна, т.е. спојна точка во разгранети струјни кола. Тој гласи:

Алгебарскиот збир на јачините на струите на која било дадена јазолна точка (јазол) на разгрането струјно коло е еднаков на нула.

(Јазoлна точка е точка во која се спојуваат три или повеќе струјни гранки на некое струјно коло.)

Струјата што влегува во некоја точка е еднаква на струјата што излегува од таа точка:i1 + i4 = i2 + i3.

Од аспект на конзервација на полнежот, истиот закон може да се изрази и вака:

Во секоја точка на струјното коло кадешто густината на полнежот не се менува со времето, сумата на струите кои течат кон и од таа точка е нула.

Математички, законот може да се изрази вака:

(во даден јазол)

Втор Кирхофов закон - Закон за напонот[уреди | уреди извор]

Вториот Кирхофов закон е последица на принципот на конзервација на енергијата. Во случајот на струјното коло, тоа значи дека:

Насочениот збир на електричните потенцијални разлики во затворено струјно коло мора да е нула.

(Во спротивно би било можно да се направи перпетум-мобиле машина.)

Збирот на сите напони во колото е нула. v1 + v2 + v3 + v4 = 0

Ако се земе предвид дека електричниот потенцијал е дефиниран како линиски интеграл врз електричното поле, Кирхофовиот закон за напонот може да се изрази со следнава равенка:

која вели дека линискиот интеграл на електричното поле околу затворена контура C е нула.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Paul, Clayton R. (2001). Fundamentals of Electric Circuit Analysis. John Wiley & Sons. ISBN 0-471-37195-5.
  • Serway, Raymond A.; Jewett, John W. (2004). Physics for Scientists and Engineers (6th ed.). Brooks/Cole. ISBN 0-534-40842-7.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • Tipler, Paul (2004). Physics for Scientists and Engineers: Electricity, Magnetism, Light, and Elementary Modern Physics (5th ed.). W. H. Freeman. ISBN 0-7167-0810-8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]