Кинаидоколпитаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кинаидоколпитаите биле народ кој го населувал Хиџаз во западна Арабија во 2 и 3 век од нашата ера, според грчки и латински автори. Тие се познати од мал број независни извори. Нивниот главен град бил Замбрам, но ниту една од именуваните населби на нивната територија не може да се идентификува со сигурност. Нивното име е веројатно поврзано со името на Кинда . Некое време тие беа напаѓачи и пирати, кои се залагале за трговија со темјан сè додека не биле поразени од кралството Аксум, што им наметнало данок.