Кимберлит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кимберлит

Примарен извор на дијаманти во светот се кимберлитните цевки. Овие стрмни и длабоки вулкански цевководи често се јавуваат во групи кои во длабочината се соедиенуваат. Кимберлитот е темна карпа (ултрамафит) со променлив состав и првобитно крупнозрнеста. Во текот на процесот а итрузија тој често се дели на фрагменти. Минералите што преовладуваат се оливинот, момирокот, пиропниот гарнет, ортопироксенот, и многу споредни минерали, вклучувајќи го и дијамантот. Матрицата обично се менува во серпентин, хлорит и карбонантни минерали. Кимберлитните цевки често опфаќаат и егзотични карпи, т.е. ксенолити кои потекниваат од Земјината кора и од горната обвивка.

Кимберлит

Минерали кои го градат кимберлитот се:

Структурата на кимберлитот е порфирска, додека неговата текстурата е бречеста.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Ђорђевић В., Ђорђевић П., Миловановић Д. 1991. Основи петрологије. Београд: Наука

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]