Квадрилион

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квадрилион[1]природен број чија вредност е 1024 (1 000 000 000 000 000 000 000 000) според долгата скала, или илјада трилијарди (103 × 1021), милион трилиони (106 × 1018) или (106)4 (еден милион на четврти степен, па оттука и поимот). Илјада квадрилиони вредат квадрилијарда.

Претставаката што одговара на овој број во Меѓународниот систем на единици (SI) е јота, со симбол Y.

На кратката скала, вредноста на еден квадрилион е 1015 (1 000 000 000 000 000), што е еднакво на билијарда на долгата скала.

Во физиката, во англосаксонскиот систем, квадрилионот е единица за мерење на енергија во вредност од 1015 BTU, или 1 (петабританска топлинска единица), или 1,056 EJ  (ексаџул) = 1,056 × 1018 J.

Квадрилионити е реципрочна вредноста на квадрилион: 10-24 на долгата, односно 10-15 на кратката скала.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „КАКО СЕ ЧИТААТ ГОЛЕМИТЕ БРОЕВИ“ (PDF). Посетено на 2024-01-22.

Поврзано[уреди | уреди извор]