Кафеав аргус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aricia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кафеав аргус
Мажјак
Мажјаци
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aricia
Вид: Кафеав аргус
Научен назив
Aricia agestis
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Aricia agestis

Кафеавиот аргус (Aricia agestis) е пеперуга од видот на синци. Се наоѓа на скоро цела територија на Европа па сè до Кина.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • A. a. agestis, Јужна и Средна Европа
  • A. a. calida Chavignerie Италија, Мала Азија
  • A. a. azerbaidzhana Obraztsov, 1935 Кавказ
  • A. a. nazira (Moore, 1865) Хималаи, Памир

Опис[уреди | уреди извор]

Овој вид на пеперуга во основа на горната страна на крилјата ја има кафената боја. Во средината на телото има темносина или црна нијанса. Самите краеви на крилјата се бели, а покрај рабовите на крилјата има портокалови дамки со црни зеници во долните предели на дамката. Антените се црно-бели. Долната страна на крилјата се во кремаста боја, со присуство на слични портокалово-црни дамки. Покрај нив има и бројни црни и бели окца, кои варираат по големина и облик.[2]

Биологија[уреди | уреди извор]

Јајцата на пеперутката се полагаат единечно на листови од растенија. Типичната ларва на пеперугата е зелена со бледи линии од страна и секогаш има мравки околу неа. Хибернира како возразна ларва и преминува во фаза на кукла следната пролет. Има две генерации годишно во јужни предели. Возразните единки летаат од мај до јуни и потоа од јули до септември. Во северните краеви има една генерација годишно со период на летање од јуни до јули.[3]

Парење

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Funet
  2. Seitz in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  3. Learn about butterflies