Катедралата во Падова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Катедралата во Падова со крстилницата од десната страна
Фрески во крстилницата

Катедралата во Падова, или базиличната катедрала на Света Богородица Успение, е католичка црква и мала базилика лоцирана на источниот крај на Пјаца Дуомо, во непосредна близина на бискупската палата во Падова, Венето, Италија.

Катедралата, посветена на Успение на Богородица, е седиште на епископот од Падова. Зградата на црквата, која првпат била подигната како катедрала во IV век, била подложена на големи реконструкции низ вековите.