Категорија:Мултимедија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
     МУЛТИМЕДИЈА

Пoд поимот мултимедија подразбираме начин на прикажубање на одредена содржина и истовремено користење на текстови,слики,звуци,видео клипови и анимација.Содржините прикажани мултимедијално најдобро и најинтересно што може да бидат пренесени и разбрани од луѓето.На пример опишувањето на животното тигар само со текст може да биде и со фотографија звук или видео


Позитивни ефекти на мултимедијата: - привлекуваат внимание - поголемо ниво на интерес, мотивираност и задоволство - подобро помнење и можност за примена на знаењата во нови ситуации Поделба на мултимедијалните елементи: - текст - звук - графика - видео - анимација


Хиперврските ( хипертекст и хипермедија) се корисни за истражување, пребарување на информации. Најголема библиотека од мултимедиски апликации и документи е Интернет каде тие се поставени во т.н. Web страници (креирани на посебен програмски јазик HTML- HyperText Markup Language).

Хардверот треба да се прилагоди кон потребите на мултимедиумските апликации (, тврд диск со голем капацитет, поголема меморија, побрз процесор, квалитетна графичка и звучна картичка, звучници , микрофон , видео камера и други дополнителни елементи ( посебни наочари , кациги итн.) Мултимедијалните системи се состојат од различни типови податоци кои можат да се категоризираат во две групи: статични (текст и графика) динамични (видео, анимација, звук)

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 5 поткатегории од вкупно 5.

Страници во категоријата „Мултимедија“

Прикажани се 4 од вкупно 4 страници во категоријата.