Категорија:Класификација на минералите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Главната статија за оваа категорија е Класификација на минералите.

Класификацијата делумно го следи Mindat.org/Nickel-Strunz, X изд.:

  • Класа 01 - елементи: метали и легури, карбиди, силициди, нитриди, фосфиди
  • Класа 02 - сулфиди, сулфосоли, сулфарсенати, сулфантимонати
  • Класа 03 - халогениди, оксихалиди, хидроксихалиди
  • Класа 04 - оксиди и хидроксиди, ванадати, арсенити, антимонити, бизмутити, сулфити, јодати
  • Класа 05 - карбонати и нитрати
  • Класа 06 - борати
  • Класа 07 - сулфати, селенати, хромати, молибдати, волфрамати, ниобати
  • Класа 08 - фосфати, арсенати, поливанадати
  • Класа 09 - силикати, германати
  • Класа 10 - Органски соединенија

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 2 поткатегории од вкупно 2.