Прејди на содржината

Карбен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карбен

Карбен е град во Ветераукрајс, во Хесен, Германија. Се наоѓа на бреговите на реката Нида во областа Рајн-Мајн-Гебие (Рајн-Мајна), приближно 18 км северно од Франкфурт.

Поделба на градот[уреди | уреди извор]

Карбен како единствен град е основан во 1970 година, кој се состои од некои помали села (Клајн-Карбен, Грос-Карбен, Окарбен, Клопенхајм, Рендел, Бург-Графенроде и Петтервеил).

Инфраструктура[уреди | уреди извор]

Карбен има две железнички станици ( Groß Karben и Okarben) на железницата Main-Weser и се служи со линијата С6 од С-Бан на Рајна-Мајна. Има пристап до автопатот А 661 и федералниот автопат Б3. Градското собрание се наоѓа во поновата област Грос-Карбен, како и јавен базен. Индустриската област западно од Грос- и Клајн-Карбен е домаќин на неколку компании од национален и меѓународен раст.

Историја[уреди | уреди извор]

Карбен е богат со историја. Селото Окарбеј некогаш било сместено на римски воен калелум, формирајќи дел од лимес, римската империјална граница за одбрана и минералните извори на Карбен биле користени од страна на Римјаните пред околу 2000 години. Најстарото окружување на Рандел, најбитно во Карбен, првпат било споменато во 774 година во донација на манастирот Лорх. Клопенхајм некогаш припаѓал на инсталацијата на "Deutschen Orden", која таму одржувала мала палата. Грос-Карбен е домаќин на уште две манастири кои биле населени од локални земјопоседници. "Degenfeld'sche Schloss" го содржи денешниот Музеј на Карбен за земјоделство и локална историја. Грос-Карбен, Клајн-Карбен, Окарбен, Бург-Графенроде и Рендел сѐ уште имаат цркви од барокниот период. Окарбен доживеал промена во 19-от век, кога започна со вдомување на работниците за новоформираната Железничка железница Вејн -Везер помеѓу Франкфурт и Касел. Градот се трансформира од еден пакет на независни села кои живеат претежно од земјоделство на богатите почви на Ветро во полево интегрирачки град, обезбедувајќи дом за растечкото население на патници и простор за неколку мали и средни претпријатија, додека одржувајќи голем дел од своите оригинален рурален шарм.

Меѓународни односи[уреди | уреди извор]

Карбен е збратимен со:

  • Ramonville-Saint-Agne, Франција
  • Сен-Егрев, Франција, од 1974 година
  • Луизентал, Германија, од 1992 година
  • Крнов, Чешка, од 1993 година

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]