Капетанот Микула Мали

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Капетанот Микула Мали“ (српскохрватски: Капетан Микула Мали) — филм на режисерот Обрад Глушчевиќ од 1974 година. Глушќевиќ е и автор на сценариото, заедно со Стјепан Шешељ. Главните улоги ги играат: Петар Приличко, Петар Баниќевиќ и Тончи Видан. Филмот е снимен според вистините настани од Втората светска војна – потфатите на Франо Томаш кој во текот на 1943 и 1944 година, заедно со татко му, со својот мал брод превезувал партизани и бегалци.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Главниот лик во филмот е 12-годишно дете кое го презема бродот на дедо му и, наспроти младоста и неискуството, успешно ја избегнува германската војска и им помага на партизаните...

Наводи[уреди | уреди извор]