Канторија (музика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Изведба на канторија во Бразил

Канторија (исто така позната како репенте) е бразилска уметност заснована на импровизацирано пеење, наизменично од двајца пејачи, па оттука и името кое е со значење: „одеднаш“. Музичкиот вид канторија на виола го развиле двајца пејачи придружени со виоли во североисточните краишта, поради што таа е особено присутна и силно застапена во североисточниот дела на Бразил. Се заснова на наизменичното пеење кое се јавува во форма на поетска импровизација - создавање стихови "одеднаш". Потеклото на бразилската канторија има свои корени во регионот на Тешеира, во Параиба, во XIX век.

Канторија има неколку модели на метрика, преовладувајќи ги стиховите хепитасилаби и де-слогови. Римата што се користи е совршена рима. Постојат десетици модалитети и видови на: ненадејна, меѓу нив секстилот, агалопадониот чекан и галопирањето покрај морето.

Кога како инструмент се користи е тамбура, уметничкиот жанр е наречен „кокос на емболада“, при што ритамот е побрз и не мора да преовладува импровизацијата. Емболадата ги меша импровизациите и претходно постоечките стронци. Постои, исто така, abioio кој може да биде импровизиран, но не мора, и сјајот, кој е импровизиран декламиран. Сите овие североисточни уметнички жанрови се засноваат на метрика, рима и поетска молитва. Екстремната строгост на метриката и совршената рима се карактеристични во канторијата на виолинистите.