Каменово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споменик пчела

Каменово претставува село сместено во општина Петровац на Млави во Србија .[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Приградско земјоделско село од збиен тип, на (138-220 метри) од страна на потокот Грабовац (4 километри), десна притока на Млава, 3 километри северно од Петровац на Млави. Површината на атарот е 1.469 хектари. На почетокот на 20 век во Атарот било езерото Окно кое пресушило со промената на коритото на Млава, а тука се и неколку извори (Калина, Смрдан, Кладенац у Гај, Бучура, Ружица и др.), некои од нив имаат лековита вода. Поврзува четири „маала“: Село, Куќиште, Кришка (семејства Лисиче, Стокиќи, Урсани, Цигиќи и Џибани) и Влачичка (Меѓу). Современиот рурален развој се реализира покрај патот Пожаревац - Петровац на Млави, а селото Дробеж (10 куќи) се наоѓа на левиот брег на Млава, југозападно од главниот дел на селото.

Населението е српско (слави Ѓурѓовден, св. Аранѓел, Ѓурѓиќ, св. Илија, св. апостол Тома, Петровчан, св. Стеван, св. Јован, Митровдан, св. Никола, св. Врачева, св. Тодор , Света Олимпија, Петковица и др.; завет Младенци), староседелци и доселени од Хомоље, Кучајна, Каона во Звижд и Ресава. Индексот на демографско стареење се движи од 0,7 (1961) до 1,4 (1991).

Наводи[уреди | уреди извор]

  44°24′37″N 21°24′07″E / 44.41028° СГШ; 21.40194° ИГД / 44.41028; 21.40194