Калцитонин

Од Википедија — слободната енциклопедија
CALCA
Calcitonin.png
Достапни структури
PDBHuman UniProt search: PDBe RCSB
Назнаки
СинонимиCALCA, CT, CGRP-I, CGRP-alpha, KC, PCT, calcitonin related polypeptide alpha, CGRP, CGRP1, CALC1
External IDsOMIM: 114130 HomoloGene: 88401 GeneCards: CALCA
Наоѓалиште на генот (кај човек)
Хромозом 11 (хуман)
Chr.Хромозом 11 (хуман)[1]
Хромозом 11 (хуман)
Genomic location for CALCA
Genomic location for CALCA
Band11p15.2Start14,966,668 bp[1]
End14,972,351 bp[1]
RNA expression pattern
PBB GE CALCA 210728 s at fs.png

PBB GE CALCA 210727 at fs.png

PBB GE CALCA 217495 x at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_001033952
NM_001033953
NM_001741
NM_001378949
NM_001378950

n/a

RefSeq (protein)

NP_001029125.1

n/a

Location (UCSC)Chr 11: 14.97 – 14.97 Mbn/a
PubMed search[2]n/a
Википодатоци
View/Edit Human

Калцитонин (или тирокалцитонин) е хормон кој се синтетизира од штитната жлезда, поточно од посебни клетки, наречени парафоликуларни клетки. Тој учествува во регулацијата на метаболизмот на калциум и фосфор. Калцитонинот стимулира вградување на калциум во коските и зголемување на концентрацијата на фосфор во крвта. Овој хормон има важна улога и во процесот на окоскувањето.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 GRCh38: Ensembl release 89: ENSG00000110680 - Ensembl, May 2017
  2. „Human PubMed Reference:“.