Калцинеурин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Калцинеурин (CaN) е калциум и калмодулин зависна серин/треонин белковинска фосфатаза. Врши активација на T клетките на имунолошкиот систем. Калцинеуринот е таргет на класа на лекови наречени калцинеурин инхибитори, во кои спаѓаат циклоспорин, воклоспирин, пимекролимус и такролимус.