Каламијански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каламијански јазици
Географска
распространетост:
Миндоро и Палаван
Класификација:австронезиски
Гранки:

Каламијанските јазици се мала група јазици кои се зборуваат на Филипините. Тие се дел од групата на филипински јазици од семејството на австронезиски јазици. Овие јазици се групираат со тагбанваски јазик и со агутајненски јазик. Овие се малкуте јазици кои сè уште го користат старото писмо, најчесто за поезија.

Класификација[уреди | уреди извор]

Според Аделар и Химелман (2005), калимијанските јазици се посебна гранка од филипинските јазици. Од другата страна пак, според Базата на основни австронезиски зборови,[1] овие јазици се сродни со палаванските јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]