Калалити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Софи Петерсон, првиот епископ калалит

Калалитите ја сочинуваат најголемата група помеѓу гренландските Инуити (Ескими), и се концентрирани во Западен Гренланд. Терминот е современиот назив на гренландски јазик за домородното население кое живее во Гренланд (Kalaallit Nunaat). Еднина од терминот е "Калалит". Калалитите се дел од арктички Инуити (Ескими). Јазикот што го зборуваат Инуитите од Гренланд е гренландски.

Историски гледано, Kalaallit се осврнува на луѓето од Западен Гренланд. Северен и Источен Гренланд се нарекуваат себеси Avanersuarmiut и Tunumiit, соодветно. Околу 80% до 88% од населението на Гренланд, или околу 44.000 до 50.000 луѓе се идентификуваат како Инуити.