Каладонт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Калодонт или каладонтјужнословенска зборовна игра, популарна во Македонија, Хрватска, Црна Гора, Србија, Словенија и Босна и Херцеговина, во која играчите за редоследно кажуваат зборови, така што секој почнува со последните две букви од претходниот збор.[1]

Играта се игра според различни правила; играта или завршува кога се користи калодонт, при што лицето вели дека е победник или калодонт е единствениот повторлив збор што може да се користи за да се елиминира претходниот играч. Освен калодонт, употребените зборови не можат да се повторуваат и целта на играта е да ги принуди другите играчи да користат зборови што завршуваат на ка.

Името на играта потекнува од некогаш популарниот австриски бренд за забна паста Калодонт кој станал синоним за забна паста во регионот на поранешна Југославија и вообичаен збор за неа. Тој е победничкиот збор бидејќи во јужнословенските јазици нема зборови што почнуваат со нт.

Правила[уреди | уреди извор]

Еден од играчите започнува со кажување збор. Потоа, секој следен играч во низа (обично во насока на стрелките на часовникот или спротивно од стрелките на часовникот) мора да излезе со збор што започнува со последните две букви од претходниот збор. Зборот мора да има најмалку четири букви, мора да биде во неговата стандардна форма (т.е. инфинитив за глаголи, нечленувана за именките итн.) не смее да биде измислен или лична именка и ниту еден претходен збор не смее да се повторува. Кога еден од играчите не може да смисли прифатлив збор, тој ја губи играта.[1][2] Победникот е играчот кој го поставил зборот со тешкиот крај; тој може да го започне следниот круг.[3] Ако играчот каже збор што завршува со -ка, победникот е првиот играч што ќе каже каладонт.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Josipović, Ivana (10 July 2015). „Gdje su nestale igre našeg djetinjstva?“. Narod.hr (хрватски). Zagreb. Посетено на 25 May 2017.
  2. „Ne zaboravimo stare igre za djecu!“. RTL.hr (хрватски). 14 мај 2015. Посетено на 25 мај 2017.
  3. „Igre iz detinjstva“. Odmor sa decom (српски). 4 September 2015. Посетено на 25 мај 2017.