Казимиров ефект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Казимир сили на паралелни површини
Казимир сили на паралелни површини

Казимировиот ефектот и Казимир–Полдеровата силата се физички сили кои се појавуваат од квантното поле. Типичен пример се две ненаелектризирани метални плочи во вакуум, поставени на неколку микрометри една од друга, без никакво надворешно електромагнетно поле. Кога не постои надворешно поле, се смета дека нема поле ни меѓу плочите, и никаква сила не може да се измери меѓу нив.[1] Ако ја употребиуме квантната електродинамика, ќе забележиме дека плочите сепак плочите влијаат врз виртуелните фотони кои го сочинуваат полето, и создаваат мрежа од сили[2] — се привлекуваат или се одбиваат во зависност од специфичностите на двете плочи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cyriaque Genet, Francesco Intravaia, Astrid Lambrecht and Serge Reynaud(2004)"Electromagnetic vacuum fluctuations,Casimir and Van der Waals forces"
  2. The Force of Empty Space, Physical Review Focus, 3 December 1998

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]