Прејди на содржината

Италијанска градина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градината на Вила д'Есте
Градинарски каскади на Палатата Казерта
Статуи во градините на палатата Казерта

Италијанска градина обично се однесува на стил на градини, каде и да се наоѓа, одразувајќи голем број големи италијански ренесансни градини кои преживеале во нешто слично на нивната оригинална форма. Во историјата на градинарството, за време на ренесансата, Италија ги имала најнапредните и најпочитуваните градини во Европа, што имало големо влијание врз другите земји, особено на француската формална градина и холандските градини.

Градините биле формално поставени, но веројатно на нешто порелаксирано од подоцнежниот француски стил, со цел да се прошири или проектира регуларноста на архитектурата на куќата во природата. Градина со сличен стил, и со користење на многу медитерански растенија, често се нарекува „Италијанска градина“ насекаде околу светот.

Од крајот на 18 век, многу големи Италијански градини биле преработени во верзија на Англискиот стил на пејзажна градина, а опсегот на типови на градини што всушност се наоѓале во Италија е значителен, делумно во зависност од различните климатски услови.

Историја и влијание[уреди | уреди извор]

Италијанската градина била под влијание на римските градини и италијанските ренесансни градини. Принципите на Француската градина се засновале на оние на Италијанската градина, но Андре ле Нотр на крајот ја засени во обем и концепт во градините на Вокс-ле-Виконт и Версај во текот на 17 век. Официјалната рана Англиска градина била под влијание на фонтаните и каскадите кои биле елементи на Италијанската ренесансна градина, и иако имала подоцнежни водни одлики - на пример, 300-годишната каскада во Chatsworth House - Италијанското влијание било заменето во Англија од формални Француско-Холандски партери и авении од XVII век. Од почетокот на осумнаесеттиот век па наваму, благодарение на градинарите како Чарлс Бриџман, Вилијам Кент и Хамфри Рептон, дизајнот на градината во Англија добила сосема поинаков и романтичен пресврт.

Римско влијание[уреди | уреди извор]

Реконструкција на градината на Куќата на Ветиите во Помпеја

Римските градини биле многу инспирирани од грчките градини и обично биле во перистилите. Администраторите на Римската империја активно разменувале информации за земјоделството, градинарството, сточарството, хидрауликата и ботаниката. Градините на Лукулус на Пинкискиот рид на работ на Рим ја воведоа персиската градина во Европа, околу 60 п.н.е. Градината била место на мир и спокојство, прибежиште од урбаниот живот и место исполнето со религиозни и симболични значења. Како што се развиваше римската култура и стануваше сè под влијание на странските цивилизации преку трговијата, употребата на градини се прошири и градините на крајот напредуваа во Стариот Рим.

Основните стилови на Италијанската градина произлегле од повторното откривање од ренесансните научници на римските модели. Тие биле инспирирани од описите на римските градини дадени од Овидиј во неговите Метаморфози, во писмата на Плиниј Помладиот, во Природната историја на Плиниј Постариот и во Рерум Рустиканум од Варо, од кои сите дале детален и лирски опис на градините на Римските Вили.

Плиниј Помладиот го опишал својот живот во неговата вила во Лорентум: „...добар живот и вистински, кој е среќен и почестен, поисплатлив од кој било „бизнис“, залудна врева и бескорисни занимања на градот и посветете се на литературата или на слободното време“. Целта на градината, според Плиниј, била отиум, што може да се преведе како изолација, спокојство или релаксација. Градината била место за размислување, читање, пишување и релаксација.

Плиниј опишал засенчени патеки граничи со жива ограда, украсни партери, фонтани и дрвја и грмушки исечени на геометриски или фантастични форми. Сите одлики кои ќе станат дел од идната ренесансна градина.

Италијански средновековни градини[уреди | уреди извор]

Италијанските средновековни градини биле оградени со ѕидови и биле посветени на одгледување зеленчук, овошје и лековити билки, а во случајот со монашките градини, за тивка медитација и молитва. Општо земено, типовите на монашки градини се состоеле од кујнски градини, амбулантски градини, овоштарници на гробишта, конаци и лозја. Поединечните манастири имале „зелен двор“, парцела со трева и дрвја каде што можеле да пасат коњи, како и визба или приватни градини за послушници, монаси кои имале специфични места во манастирот.

Италијански ренесансни градини[уреди | уреди извор]

Италијанската Ренесанска градина се појавила кон крајот на 15 век во вилите во Рим и Фиренца, била инспирирана од класичните идеали за ред и убавина, и наменета за задоволство од погледот на градината и пејзажот пошироко, за размислување и за уживање во глетките, звуците и мирисите на самата градина.

Фонтана на Херакле и Антеј во градините на Вилата ди Кастело, Фиренца

За време на доцната ренесанса, градините станале поголеми и уште посиметрични, и биле исполнети со фонтани, статуи, пештери, водни органи и други одлики дизајнирани со цел да ги воодушеват нивните сопственици и да ги забавуваат и импресионираат посетителите.

Додека раните Италијански ренесансни градини биле дизајнирани за размислување и задоволство со тунели зеленило, дрвја за сенка, затворен џардино сегрето и полиња за игри и забава, Медичи, владејачката династија од Фиренца, користеле градини за да ја покажат својата сопствената моќ и величественост. „Во текот на првата половина на шеснаесеттиот век, величественоста почна да се доживува како кнежевска доблест, а архитектите, скулпторите, сликарите, поетите, историчарите и хуманистичките научници низ целиот италијански полуостров добија задача да измислат прекрасна слика за нивните моќни покровители. " Централната фонтана во Вила ди Кастело имаше статуа на Херкулес, симболизирајќи го Козимо де Медичи, владетелот на Фиренца, и козата со рибна опашка која била амблем на Медичи. Градината ја претставуваше моќта, мудроста, редот, убавината и славата што Медичи ги донеле во Фиренца.

Италијански вили со забележителни градини[уреди | уреди извор]

Вилата Медичи во Фиезоле (1455–1461)[уреди | уреди извор]

Вила Медичи во Фиезоле, местото на најстарата постоечка италијанска ренесансна градина.

Најстарата постоечка италијанска ренесансна градина е во вилата Медичи во Фиезоле, северно од Фиренца. Создаден е некаде помеѓу 1455 и 1461 година од Џовани де Медичи, син на Козимо де Медичи, основачот на династијата Медичи. За разлика од другите вили на семејството Медичи кои се наоѓале на рамно обработливо земјиште, оваа вила се наоѓала на карпест рид со поглед на Фиренца.

Вилата Медичи ги следеше заповедите на Леон Батиста Алберти дека вилата треба да има поглед „што гледа на градот, земјата на сопственикот, морето или голема рамнина и познатите ридови и планини“, и дека во преден план е „деликатноста на градините“. Градината има две големи тераси, едната на ниво на приземје, а другата на ниво на првиот кат. Од собите за прием на првиот кат, гостите можеа да излезат во чардак, а од таму во градината, така што чардак бил преоден простор што ги поврзува внатрешноста со надворешноста. За разлика од подоцнежните градини, вилата Медичи немала големи скалила или друга одлика што би ги поврзала двете нивоа.

Градината ја наследил неговиот внук Лоренцо де Медичи, кој ја направил место за средба на поети, уметници, писатели и филозофи. Во 1479 година, поетот Агноло Полицијано, учител на децата Медичи, ја опишал градината во писмо: „Седнати меѓу косините страни на планините, овде имаме вода во изобилство и постојано освежувани со умерени ветрови, не предизвикуваат мала непријатност од отсјајот на сонцето. Како што се приближуваш до куќата, се чини дека е врежано во дрво, но кога ќе стигнеш до неа, ќе откриеш дека има целосна перспектива на градот“.

Палацо Пиколомини во Пјенца, Тоскана (1459)[уреди | уреди извор]

Палатата Палацо Пиколомини во Пјенца, била изградена од Енеа Силвио Пиколомини, кој бил папа од 1458 до 1464 година, под името Пије II. Бил изучувач на латински јазик и пишувал многу за образованието, астрономијата и социјалната култура. Во 1459 година, тој изградил палата за себе и за своите кардинали и двор во неговиот мал роден град Пиенца. Како и вилата Медичи, главната одлика на куќата била заповедничкиот поглед од чардак над долината, Вал д'Орсија, до падините на Монте Амијата. Поблиску до куќата, имало тераси со геометриски цветни леи околу фонтаните и украсени со грмушки исечени во конуси и сфери слични на градината на Плини.

Кортил дел Белведере во ватиканската палата, Рим (1504–1513)[уреди | уреди извор]

Дизајнот на Браманте за дворот Белведере, Рим

Во 1504 година, папата Јулиј II му наредил на архитектот Донато Браманте да ја рекреира класичната римска градина за задоволство во просторот помеѓу старата папска палата Ватикан во Рим и блиската вила Белведере. Неговиот модел бил античкото светилиште на Фортуна Примигенија во Палестрина или антички Праенште, и тој ги користеше класичните идеали на пропорција, симетрија и перспектива во неговиот дизајн. Тој создаде централна оска за поврзување на двете згради и серија тераси поврзани со двојни рампи, моделирани по оние во Палестрина. Терасите беа поделени на квадрати и правоаголници со патеки и цветни леи и служеа како надворешен амбиент за извонредната колекција на класични скулптури на папата Јулиј, во која беа вклучени познатиот Лаокоон и Аполо Белведере. Срцето на градината била двор опкружен со тристепена чардак, кој служеше како театар за забава. Централна егзедра го формираше драматичниот заклучок на долгата перспектива до дворот, рампите и терасите.

Венецијанскиот амбасадор го опиша Кортил дел Белведере во 1523 година: „Се влегува во многу убава градина, од која половина е исполнета со растечка трева и заливи и дудинки и чемпреси, додека другата половина е поплочена со квадрати од тули поставени исправено, и во секоја на плоштадот од тротоарот израснува прекрасно портокалово дрво, од кои има многу, наредени во совршен ред. Од едната страна од градината е најубавата чардак, на едниот крај има прекрасна фонтана која наводнува портокаловите дрвја и остатокот од градината покрај мал канал во центарот на чардак“.

За жал, изградбата на Ватиканската библиотека кон крајот на шеснаесеттиот век низ центарот на кортилот значи дека дизајнот на Браманте сега е заматен, но неговите идеи за пропорција, симетрија и драматични перспективи биле користени во многу од големите градини на италијанската ренесанса.

Вилата Мадама, Рим (1516)[уреди | уреди извор]

Вила Мадама, Рим

Вилата Мадама, сместена на падините на Монте Марио и со поглед на Рим, била основана од папата Лео X и продолжила од кардиналот Џулио де Медичи.

Работата на вилата Мадам престанала во 1520 година по смртта на Рафаел, но потоа ја продолжиле други уметници до 1534 година. Тие завршиле една половина од вилата вклучувајќи половина од кружниот двор и северозападниот чардак кој бил украсен со гротескни фрески од Џулио Романо и од Џовани да Удине. Добрите преживеани одлики вклучуваат фонтана со глава на слон од Џовани да Удине и две гигантски фигури од Бачо Бандинели на влезот од Џардино сегрето, тајната градина. Вилата сега е државна куќа за гости на Владата на Италија.

Вила ди Кастело, Тоскана (1538)[уреди | уреди извор]

Лунета на Вила ди Кастело како што се појавила во 1599 година, насликана од Џусто Утенс

Вила ди Кастело бил проект на Козимо де Медичи, првиот војвода од Тоскана, започнат кога имал само седумнаесет години. Дизајниран е од Николо Триболо, кој дизајнирал уште две градини. Градината била поставена на блага падина помеѓу вилата и ридот Монте Морело. Триболо најпрво изградил ѕид преку падината, поделувајќи ја на горна градина исполнета со портокалови дрвја и долна градина која била поделена на градинарски соби со ѕидови од жива ограда, редови дрвја и тунели од цитрусни дрвја и кедри. Централната оска, артикулирана со низа фонтани, се протегала од вилата до основата на Монте Морело. Во овој аранжман, градината имаше и големи перспективи и затворени, приватни простори.

Долната градина имаше голема мермерна фонтана која требаше да се види на позадината на темни чемпреси, со фигури на Херкулес и Антеј. Веднаш над оваа фонтана, во центарот на градината, се наоѓаше лавиринт од жива ограда формиран од чемпрес, ловор, мирта, рози и жива ограда. Во средината на лавиринтот била скриена друга фонтана, со статуа на Венера. Околу оваа фонтана, Козимо имал монтирани бронзени цевки под плочките за giochi d'acqua, кои биле скриени канали кои можеле да се вклучат со клуч за да ги натопуваат доверливите гости. Друга необична одлика била куќа на дрво скриена во дабово дрво покриено со бршлен, со квадратна трпезарија внатре во дрвото.

Фонтана на јануари од Бартоломео Аманати

На далечниот крај на градината и поставен до ѕид, Триболо создал елаборирана грото, украсена со мозаици, камчиња, морски школки, имитирани сталактити и ниши со групи статуи на домашни и егзотични животни и птици, многу со вистински рогови, рогови и заби. Животните ги симболизираа доблестите и достигнувањата на минатите членови на семејството Медичи. Водата течеше од клуновите, крилјата и канџите на животните во мермерни басени под секоја ниша. Позади посетителите може да се затвори ненадејно порта, а тие би биле натопени од скриени фонтани.

Над гротото, на ридот, имаше мало шумско земјиште, или боско, со езерце во центарот. Во езерцето има бронзена статуа на треперлив џин, со студена вода што тече над неговата глава, што го претставува или месец јануари или Апенинските планини.

Кога последниот од Медичи умрел во 1737 година, градината почнала да се менува од нејзините нови сопственици, Куќата на Лорен. Лавиринтот бил урнат и статуата на Венера била преместена во вилата Ла Петраја, но долго пред тоа, градината била опишана од многу амбасадори и странски посетители и стана позната низ Европа.

Вила д'Есте во Тиволи (1550–1572)[уреди | уреди извор]

Фонтаната Нептун (преден план) и Воден орган (позадина) во градините во Вилата д'Есте

Вила д'Есте е вила сместена во Тиволи, во близина на Рим, Италија. Наведено како светско наследство на УНЕСКО, тоа е одличен пример на ренесансната архитектура и италијанската ренесансна градина.

Планот на градината е поставен на централна оска со помошни попречни оски со внимателно разновиден карактер, освежени со околу петстотини млазници во фонтани, базени и корита за вода. Обилната вода се снабдува од Аниен, кој делумно се пренасочува низ градот, на растојание од еден километар, и од изворот Ривелезе, кој снабдува цистерна под дворот на вилата.

Најгорната тераса на вилата завршува во балкон со балустран на левиот крај, со прекрасен поглед на рамнината долу. Симетричните двојни скалила што ја зафаќаат централната оска водат до следната градинарска тераса, со грото на Дијана, богато украсено со фрески и мозаик од камчиња на едната страна и централната Фонтана дел Бикиероне што лабаво му се припишува на Бернини, каде што водата излегува од навидум природна карпа во чаша слична на школка.

Вилата д'Есте во Тиволи е една од најголемите и најдобро сочуваните градини од италијанската ренесанса. Создаден е од кардиналот Иполито II д'Есте, син на Алфонсо I д'Есте, војводата од Ферара и Лукреција Борџија. Тој бил назначен за кардинал на дваесет и девет години и стана гувернер на Тиволи во 1550 година. За да ја развие својата резиденција, тој презеде поранешен францискански манастир, а за градината ја купи соседната стрмна падина и долината долу. Неговиот избран архитект бил Пиро Лигорио, кој вршел ископувања за Иполито во блиските урнатини на античката Вила Адријана или Адријановата вила, големата селска резиденција на императорот Адријан која имала бројни елаборирани водни одлики.

Лигорио ја создал градината како серија од тераси кои се спуштаат по стрмниот рид на работ на планините со поглед на рамнината Лациум. Терасите биле поврзани со порти и големи скали, почнувајќи од терасата под вилата и поминувајќи надолу до Фонтаната на змејовите во подножјето на градината. По скалите поминуваа пет траверзални улички на различни нивоа, кои беа поделени на соби со жива ограда и решетки покриени со винова лоза. На премините на скалите и уличките имаше павилјони, овошни дрвја и ароматични растенија. На врвот, шеталиштето што го користеше кардиналот минуваше под вилата и водеше во еден правец до грото на Дијана, а во другиот до грото на Есклепиј.

Алејата на стоте фонтани, Вила д'Есте

Славата на Вилата д'Есте бил системот на фонтани, напојувани од два аквадукти кои Лигорио ги изградил од реката Аниен. Во центарот на градината, уличката од сто фонтани , ја преминала падината, поврзувајќи ја Овалната фонтана со Римската фонтана, која била украсена со модели на познатите знаменитости на Рим. На пониско ниво покрај чешмата на змејовите минуваше уште една уличка и ја спојуваше фонтаната Просерпина со фонтаната на бувот. Сè уште пониско, алејата со рибници ја поврзувале Фонтаната на Органот со местото на предложената фонтана на Нептун.

Секоја фонтана и патека раскажува приказна, поврзувајќи го семејството д'Есте со легендите за Херкулес и Хиполит, митскиот син на Тезеј и кралицата на Амазонките. Централната оска водеше до Фонтаната на змејовите, која илустрираше еден од трудовите на Херкулес, а три други статуи на Херкул беа пронајдени во градината. Митот за Иполито, митскиот истоименик на сопственикот, бил илустриран со две грото, онаа на Есклепиј и Дијана.

Фонтаната на бувот користела низа бронзени цевки како флејти за да го испушта звукот на птиците, но најпознатата одлика на градината била големата фонтана со оргули. Тоа го опишал францускиот филозоф Монтењ, кој ја посетил градината во 1580 година: „Музиката на Органската фонтана е вистинска музика, природно создадена. Таа е направена од вода која со голема сила паѓа во пештера, заоблена и засводена. Воздухот е принуден да излезе низ цевките на оргулите. Другата вода, минувајќи низ тркало, удира по одреден редослед на тастатурата на оргулите. Оргулите исто така го имитираат звукот на трубите, звукот на топовите и звук на мускети, направен од ненадејниот пад од вода.

Градината била суштински променета по смртта на кардиналот и во 17 век, и многу статуи беа продадени, но основните одлики останаа, а фонтаната Орган неодамна била обновена и повторно свири музика.

Вила Дела Торе (1559)[уреди | уреди извор]

Вилата Дела Торе, изградена за Џулио Дела Торе, професор по право и хуманист во Верона, била пародија на класичните правила на Витрувиј; перистилот на зградата бил во совршено хармоничен стил на Витрувиус, но некои од камењата биле грубо исечени и со различни големини и украсени со маски кои прскале вода, што ја нарушувало класичната хармонија. „Зградата била деформирана: се чинеше дека е фатена во чудна, аморфна состојба, некаде груба рустикална едноставност и класично совршенство“. Камините внатре беа во форма на усти на гигантски маски. Надвор, градината била исполнета со вознемирувачки архитектонски елементи, вклучително и пештера чиј влез ја претставува устата на пеколот, со очи кои покажуваа огнови кои горат внатре.

Сакро Боско во Бомарцо, Лацио (1552–1585)[уреди | уреди извор]

Сакро Боско, устата на Орк

Сакро Боско, во близина на селото Бомарзо, е најпознатата и најекстравагантната од маниеристичките градини. Создаден е за Пјер Франческо Орсини. Бил духовит и непочитуван и ги прекрши сите правила на ренесансните градини: нема симетрија, нема ред и нема фокусна точка. Натписот во градината вели: „Вие, кои патувавте низ светот во потрага по големи и неверојатни чуда, дојдете овде, каде што има ужасни лица, слонови, лавови, орции и змејови“.

Градината е исполнета со огромни статуи, до кои се стигнува по осамени патеки. Тука се устата на смртта, куќа која се чинеше дека се распаѓа, фантастични животни и фигури, многу од нив издлабени од груба вулканска карпа во градината. Некои од сцените се преземени од романтичната епска поема Орландо Фуриосо од Лудовико Ариосто, други од делата на Данте Алигиери и Франческо Петрарка. Како што забележува еден натпис во градината, Сакро Боско „наликува само на себе, и на ништо друго“.

Вила Ланте[уреди | уреди извор]

Градините на вилата Ланте

Вилата Ланте во Багнаја кај Витербо, која му се припишува на Џакомо Бароци да Вињола е, со познатите градини на Бомарзо, една од најпознатите италијански маниристички градини на изненадувања од 16 век. Првото изненадување за посетителот што доаѓа свежо од Вилата Фарнезе во Капрарола е разликата помеѓу двете вили во иста област, период, архитектонски маниристички стил и можеби од истиот архитект: има мала или воопшто сличност. Вилата Ланте е уредена не како доминантна единечна зграда со соседни градини како во Капрарола, туку со градините како главна одлика, поставена на главната оска и нагорнина на ридот како серија тераси помеѓу двете мали и релативно подложени казина.

Вилата е позната како „Вила Ланте“. Сепак, тоа не станало познато како ова сè додека вилата не била предадена на Иполито Ланте Монтефелтро дела Ровере, војводата од Бомарзо, во 17 век, кога веќе била стара 100 години.

Градините Боболи[уреди | уреди извор]

Поглед на градините Боболи

Градините Боболи, формираат познат парк во Фиренца, Италија, кој е дом на истакната колекција на скулптури кои датираат од шеснаесеттиот до осумнаесеттиот век, со некои римски антиквитети.

Градините, зад палатата Пити, главното седиште на големите војводи Медичи од Тоскана во Фиренца, се некои од првите и најпознатите официјални италијански градини од шеснаесеттиот век. Градинскиот стил од средината на 16 век, како што бил развиен овде, инкорпорираше подолги аксијални случувања, широки чакалски патишта, значителен „изграден“ елемент од камен, раскошна употреба на статуи и фонтани и размножување на детали, координирани во полу -приватни и јавни простори кои беа информирани со класични акценти: грото, нимфеуми, градинарски храмови и слично. Отвореноста на градината, со простран поглед на градот, била неконвенционална за своето време.

Џардино Џусти[уреди | уреди извор]

Џардино Џусти

Џардино Џусти биле засадени во 1580 година за да го опкружуваат Палацо Џусти, во Верона, Италија. Тие се сметаат за едни од најубавите ренесансни градини во Европа.

Џардино Бардини[уреди | уреди извор]

Џардино Бардини е ренесансна градина во Фиренца. Само неодамна отворена за јавноста, тој е релативно малку познат. Пристапот се добива преку Виа де Барди, веднаш над патот од Музејот Бардини во областа Олтрарно во градот, иако градините излегуваат на Коста ди Сан Џорџо, на кој се поврзуваат Форте ди Белведере и Џардино ди Боболи во врти.

Вила Алдобрандини[уреди | уреди извор]

Вила Алдобрандини е вила во Фраскати, Италија, сопственост на семејството Алдобрандини. Исто така познат како Белведере по својата шармантна локација со поглед на целата долина до Рим, изграден е по наредба на кардиналот Пјетро Алдобрандини, внук на папата Климент VIII над претходно постоечко здание изградено од ватиканскиот прелат Алесандро Руфини во 1550 година.

Вилата била повторно изградена во сегашната форма од Џакомо дела Порта од 1598 до 1602 година, а потоа ја довршиле Карло Мадерно и Џовани Фонтана. Особено познат е Театро дела Аква, од Карло Мадерно и Оразио Оливиери. Други истакнати вили со структура за играње вода се Вилата д'Есте во Тиволи и Вилата Торлонија исто така во Фраскати.

Палатата Казерта[уреди | уреди извор]

Палатата Казерта

Кралската палата Казерта е поранешна кралска резиденција во Казерта, изградена за бурбонските кралеви од Неапол.

Градината, типичен пример за барокното проширување на формалните глетки, се протега на 120 ha, делумно на ридски терен. Инспириран е од Версајските градини, но најчесто се смета за супериорен по убавина. Паркот започнува од задната фасада на палатата, опкружен со долга уличка со вештачки фонтани и каскади. Во горниот дел има англиска градина дизајнирана во 1780-тите од Карло Ванвители и обучениот во Лондон планер-дизајнер Џон Грејфер, препорачана на Сер Вилијам Хамилтон од Сер Џозеф Бенкс.

Фонтаните и каскадите, од кои секоја пополнува по една васка, со архитектура и хидраулика од Лујџи Ванвители во интервали по широк прав канал што се протега до хоризонтот, им конкурираа на оние во Петерхоф надвор од Санкт Петербург. Тие вклучуваат:

  • Фонтаната на Дијана и Актеон (скулптури на Паоло Персико, Брунели, Пјетро Солари);
  • Фонтаната на Венера и Адонис (1770–80);
  • Фонтаната на делфините (1773–80);
  • Фонтаната на Еолус;
  • Фонтаната на Церера.

Голема популација на фигури од класичната антика биле моделирани од Гаетано Саломон за градините на Реџа, и изведени од големи работилници.

Изола Бела (Езерото Маџоре)[уреди | уреди извор]

Изола Бела

Изола Бела е еден од Боромските острови Лаго Маџоре во северна Италија. Островот се наоѓа во Боромејскиот Залив на 400 метри од езерскиот град Стреса. Изола Бела е долга 320 метри, а широка 400 метри и е целосно окупирана од Палацо Боромео и нејзината италијанска градина.

Влијанија врз други стилови на градинарство[уреди | уреди извор]

Француска градина[уреди | уреди извор]

Градини на палатата Версај.

Формата на Француската градина била под силно влијание на Италијанските градини од ренесансата и во голема мера била фиксирана до средината на 17 век.

По неговата кампања во Италија во 1495 година, каде што ги видел градините и замоците на Неапол, кралот Чарлс VIII довел италијански занаетчии и дизајнери на градини, како што е Пачело да Меркољано, од Неапол и наредил изградба на градини во италијански стил во неговата резиденција во Шато д'Амбоаз. Неговиот наследник Хенри II, кој исто така патувал во Италија и се сретнал со Леонардо да Винчи, имал италијанска градина создадена во близина во Шато де Блоа. Почнувајќи од 1528 година, францускиот крал Франциско I создаде нови градини во палатата Фонтенбло, во кои има фонтани, партери, шума од борови дрвја донесени од Прованса и првото вештачко грото во Франција. Шато де Шенонсо имаше две градини во нов стил: едната создадена за Дајан де Поатје во 1551 година, а втората за Катерина де Медичи во 1560 година.

Во 1536 година, архитектот Филибер де Лорме, по неговото враќање од Рим, ги создал градините на Шато д'Анет следејќи ги Италијанските правила за пропорција. Внимателно подготвената хармонија на Анет, со нејзините партери и површини на вода интегрирани со делови од зеленило, стана еден од најраните и највлијателните примери на класичната француска градина.

Англиска градина[уреди | уреди извор]

Куќа и градина.

Има одредено Италијанско влијание во елизабетанскиот дел од градината во салата Хардвик. Италијанска градина во Вотон Хаус во Сари, засадена помеѓу 1643 и 1652 година од Џон Евелин и неговиот постар брат Џорџ. Таа градина е најпознатата одлика на куќата.

Речник на италијанската ренесансна градина[уреди | уреди извор]

  • Боско сакро. Свето дрво. Шумичка со дрвја инспирирана од шумичките каде што ќе се поклонуваат паганите. Во ренесансните и особено маниристичките градини, овој дел бил исполнет со алегориски статуи на животни, џинови и легендарни суштества .
  • Фонтание. Креаторот на фонтани, хидрауличен инженер кој го дизајнирал системот за вода и фонтаните.
  • Џардино сегрето. Тајната градина. Затворена приватна градина во градината, инспирирана од манастирите на средновековните манастири. Место за читање, пишување или тивки разговори.
  • Гочи д'аква. водени трикови. Скриени фонтани кои ги преплавија доверливите посетители.
  • Семплици. „Едноставни“ или лековити растенија и билки.