Исхак Бахар Шамуел Адраби

Од Википедија — слободната енциклопедија

Исхак Бахар Шамуел Адраби (Солун, 1520 – ?) бил рабин, автор на 30, главно филозофски трудови, од кои најзначаен е во почетокот „Divre Salom“ („Зборови на мир“), отпечатен во Венеција во 1586 година.[1] Трудот претставува филозофско дело, во кое авторот докажува дека светот произлегол од хаос. Пишувал и други филозофски дела за суштината на душата и за смислата на животот.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Стојановски, Александар (1998). Историја на македонскиот народ (2. изд.). Скопје: Институт за национална историја. ISBN 9989624437.
  2. Еврейски извори за обществено-икономическото развитие на балканските земи през XVI век, I, София 1958