Исфрлувач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Исфрлувач пред вратата на стриптиз-клуб во Сан Франциско

Исфрлувач — име на чувар на ресторан, бар, ноќен клуб, бордел и слично, одговорен за пристапниот режим, како и отстранување на пијани и непримерни посетители.[1] Занимањето е конкретно машко, иако повремено има и исфрлувачки.[2] Обично не е потребна посебна лиценца или обука, иако во Кристијансан во Норвешка на крајот на XX век бил направен обид да се воведат курсеви за полициски исфрлувачи.[3] Курсеви и лиценци се потребни и од некои општини и области во англоговорните земји.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]