Прејди на содржината

Интринзичен фактор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Интринзичен фактор
Назнаки
АлијасиGIFCBLIFINFgastric intrinsic factor (vitamin B synthesis)cobalamin binding intrinsic factorIFintrinsic factorgastric intrinsic factor
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки

Интринзичен фактор е гликобелковина која ја создаваат париеталните клетки во желудникот. Таа е неопходна за апсорпција на витаминот Б12 во илеумот.[1] Кај луѓето, белковинскиот дел на гастричниот интринзичен фактор е енкодиран од GIF генот.

  1. Pocock G, Richards C (2006). Human Physiology: The Basis of Medicine (3. изд.). Oxford University Press. стр. 230. ISBN 978-019-856878-0.