Париетална клетка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Париетална клетка
Parietal cell.png
Париетална клетка.
Control-of-stomach-acid-sec.png
Податоци
Латинскиexocrinocytus parietalis
THH3.04.02.1.00033

Париеталните клетки се епителни клетки кои секретираат хлороводородна киселина (HCl) и интринзичен фактор. Овие клетки се сместени во гастричните жлезди во фундусот и телото на желудникот. Ензимот водород калиум ATPаза (H+/K+ ATPase) единствено се наоѓа на париеталните клетки и го транспортира H+ наспрема концентрациски градиент од 3 милиони на 1, што е најнаглиот јонски градиент формиран во човечкото тело.