Прејди на содржината

Индекс на влажност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поле на индекс на влажност во зависност од температурата и релативната влажност

Индексот на влажноста е индексен број што го користат канадските метеоролози за да опишат колку е топло времето кај просечниот човек, со комбинирање на ефектот на топлина и влажност . Терминот бил измислен во 1965 година. [1] Индексот е номинално бездимензионално количество (иако општо познато од јавноста како еквивалентно на степени Целзиусови ) врз основа на точката на росење .

Опсег на индексот: Скала на удобност : [2] [3]

  • 20 до 29: мала до никаква непријатност
  • 30 до 39: слаба непријатност
  • 40 до 45: голема непријатност; избегнувајте напор
  • Над 45: опасно; топлотен удар е сосема можен

Историја[уреди | уреди извор]

Сегашната формула за одредување на индексот била развиена од Џ.М. Мастертон и Ф.А. Ричардсон од канадската служба за атмосферска средина во 1979 година. Индексот се разликува од индексот на топлина што се користи во САД по тоа што произлегува од точката на росење наместо од релативната влажност, иако и точката на росење и релативната влажност (кога се користат заедно со температурата на воздухот) се директно поврзани со атмосферската влага.

Долго време, рекордот на индексот во Канада бил во Виндзор, Онтарио, кој достигнал 52,1 на 20 јуни 1953 година, како што објавил Environment Canada. [4]

Оваа вредност била надмината на 25 јули 2007 година кога Карман, Манитоба, кога се достигнал 52,6. [5] [6]

Формула за пресметување[уреди | уреди извор]

Кога температурата е 30 °C (86 °F) и точката на росење е 15 °C (59 °F), индексот е 34. Ако температурата остане 30 °C (86 °F) и точката на росење се зголемува на 25 °C (77 °F), индексот се зголемува на 42. Индексот е повисок од американскиот индекс на топлина при еднаква температура и релативна влажност.

каде

5417.7530 е заоблена константа базирана на молекуларната тежина на водата, латентната топлина на испарувањето и универзалната гасна константа . Прилагодувањето на влажноста приближно изнесува еден степен по Фаренхајт за секој милибар со кој парцијалниот притисок на водата во атмосферата надминува 10 millibars (10 hPa) .

Во времето кога индексот првично бил развиен во 1965 година, Канада сè уште била на Фаренхајтска скала, и затоа индексот првично бил заснован на тоа. Преформулацијата од 1979 година, која го додаде факторот 0,5555 (од релацијата 1 °F = 59 °C),

Табела[уреди | уреди извор]

Humidex for range 15–43 °C
  Temperature (°C)
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Dew

point

(°C)
10 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
11 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
12 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
13 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
14 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
15 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
16 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
17 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
18 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49
19 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
20 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
21 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
22 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
23 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53
24 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54
25 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
26 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
27 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58
28 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Spring and Summer Hazards“. Environment and Climate Changes. Government of Canada. Посетено на 2016-09-22.
  2. Meteorological Service of Canada. „Humidex“. Spring and Summer Weather Hazards. Environment Canada. Посетено на 20 June 2016.
  3. Hong, Jackie. „7 things you probably didn't know about the Humidex“. The Star. Посетено на 2016-09-23.
  4. „Spring and Summer Weather Hazards: Heat and Humidity“. Environment and Climate Change Canada. Архивирано од изворникот на 14 July 2018. Посетено на 5 July 2018.
  5. Cbc.ca Архивирано на {{{2}}}.
  6. „Canada's Top Ten Weather Stories for 2007“. Environment and Climate Change Canada. Посетено на 15 January 2017.