Ингејерд Бирјершдотер од Бјелбо

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ингегерд (или Ингегерд ) Биргерсдотер од Бјелбо (или Бјелбо ; околу 1180–7 април по 1210 година, можеби 1230 година) била кралица на Шведска како втора сопруга на кралот Сверкер II .

Ингегерд е родена во едно од најмоќните шведски благороднички семејства, семејството Бјелбо, како дете на моќниот Јарл Биргер Броса и кралицата Давагер Бригида Харалдсдотер ; нејзината мајка била дете на кралот Харалд Гил од Норвешка и во нејзиниот прв брак била шведска кралица во 1160–1161 година. [1]

Живот како кралица[уреди | уреди извор]

Во в. 1200 година, таа се омажила за кралот Сверкер по смртта на неговата прва сопруга Бенедикта, и станала кралица на Шведска директно по нејзиниот брак. Преку нејзините врски, таа требало да игра важна улога во политиката на нејзиниот сопруг. Во 1202 година, нејзиниот татко починал, а кралицата Ингегерд и нејзиниот сопруг го прогласиле нивниот едногодишен син принцот Јохан за наследник и шеф на кланот Бјалбо преку неа, со наслов jarl . Се чини дека овој потег го отуѓил кланот Бјалбо од дворот на Сверкер. Синовите на претходниот крал Кануте I побегнале во Норвешка во 1204 година, враќајќи се следната година со норвешка поддршка. Тројца од синовите биле убиени во битката кај Алгарас, додека четвртиот Ерик избегал. Овие крвави настани се чини дека ги поставиле роднините на Ингегерд на страната на Ерик, како што се гледа од настаните во следните години. [2] Без оглед на обидите на Ингегерд да дејствува како посредник меѓу кралот и нејзиното семејство, не успеале да ги помират. Сверкер и Ерик се запознале во битката кај Лена во 1208 година, каде што нејзиниот брат Кнут Јарл бил убиен на страната на Ерик, веројатно заедно со нејзиниот вујко Магнус Минискиолд . Сепак, Ерик победил и бил воспоставен како крал. Две години подоцна, во 1210 година, нејзиниот сопруг се обидел да го врати тронот, но бил убиен во битката кај Гестилрен . Фолке Јарл, веројатно уште еден нејзин брат, бил убиен на страната на Ерик. [3]

По Гестилрен[уреди | уреди извор]

Не е познат подоцнежниот живот на кралицата Ингегерд, ниту годината на нејзината смрт. Во 1216 година, нејзиниот син Јохан бил поставен за крал, но изворите не споменуваат ништо за неговата мајка. Историчарите сугерираат дека подоцнежниот живот го поминала со нејзиниот брат Магнус, во Сканија или во некој друг дел на Данска. Се претпоставува дека можеби преживеала до в. 1230. [4]

Изворите за историјата на Ингегерд се ограничени на неколку референци во нордиските извори. Недостатокот на хронолошка прецизност предизвикал алтернативно толкување на редоследот на браковите на Сверкер II. [5] Така Ингегерд можеби била првата кралица кон крајот на 12 и почетокот на 13 век. По нејзината смрт, Сверкер се оженил за Бенедикта Ебесдотер од Хвид, чиј татко Ебе Сунесен, брат на надбискупот Андреас Сунесен во Лунд, го поддржал Сверкер во катастрофалната битка кај Лена. [6]

Деца[уреди | уреди извор]

  • Јован I од Шведска, (1201?–1222), крал 1216–1222.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Hans Gillingstam, "Ingegerd", Svenskt biografiskt lexikon, https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=11953
  2. Adolf Schück, "Till Sverker d.y.:s historia, 1. Sverkers familjeförhållanden", Historisk tidskrift 76, 1956.
  3. A.M. Strinnholm, Svenska folkets historia, Vol. IV. Stockholm: Hörbergska Boktryckeriet, 1852, p. 235-8.
  4. Åke Ohlmarks, Alla Sveriges drottningar. Stockholm: Gebers, 1973, p. 56.
  5. Hans Gillingstam, "Ingegerd", Svenskt biografiskt lexikon, https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=11953
  6. H. Toll, "Konung Sverker den andres drottningar", Fornvännen, 1920.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Agneta Conradi Mattsson: Riseberga kloster, Birger Brosa & Filipssönerna (манастир Ризберга, Биргер Броса и синовите на Филип) Vetenskapliga skrifter utgivna av Örebro läns Museum 2, 1998 година,ISBN 91-85642-24-X
  • Дик Харисон: Jarlens sekel - En berättelse om 1200-talets Sverige. (Векот на jarl en приказна од 13 век Шведска) Ордфронт, Стокхолм, 2002 година,ISBN 91-7324-999-8
  • Åke Ohlmarks: Ала Sveriges drottningar . (Сите кралици на Шведска) Стокхолм: Геберс, 1973 година.
Ингејерд Бирјершдотер од Бјелбо
Роден(а): c. 1180 Починал(а): 7 April after 1210 (1230?)

Предлошка:S-roy

Претходник
Benedikte Ebbesdotter
Queen consort of Sweden
1200–1208
Незаземено