Знаме на Белгород

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Белгород

Сегашното знаме беше одобрено на 22 јули 1999 година со одлука на градскиот совет на пратениците во Белгород бр. 321 и влезе во Државниот хералдички регистар на Руската Федерација со регистарски број 978 во 2002 година.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Знамето на градот Белгород (сино платно со бела лента на дното) прикажува жолт лав како стои на задните нозе со бел орел кој се вивнува над него. Градските симболи се стари повеќе од 300 години и се појавиле за време на владеењето на Петар I. Рускиот цар им го подарил грбот на жителите на Белгород во чест на победата над Швеѓаните во битката кај Полтава (1709). Во 1712 година, грбот бил прикажан на знамето на полкот Белгород, кој го победил непријателот, а во 1727 година станал симбол на новоформираната провинција.[2]

Врски[уреди | уреди извор]

  1. Решение Белгородского городского Совета депутатов от 22.07.1999 № 321 «О внесении изменений в решение городского Совета депутатов от 18 июня 1999 года № 279 „Об утверждении Положения о флаге города Белгорода“» Архивирано на 14 февруари 2019 г.
  2. https://militaryarms.ru/simvolika/goroda/flag-belgoroda/