Златна Амброзиска Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златна Амброзиска Република
Aurea Repubblica Ambrosiana

1447–1450


Знаме

Местоположба на Златна Амброзиска Република
Главен град Милано
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Директорска република
Историја
 -  Основана 1447
 -  Замрела 1450

Златна Амброзиска Република (италијански: Aurea Repubblica Ambrosiana; 1447–1450) — краткотрајна влада основана во Милано од членови на Павивскиот универзитет со поддршка од народот, за време на првата фаза од Миланската војна за Сукцесија. Со помош на Франческо Сфорца тие се спротивставиле на силите на Венецијанската Република, но по предавството Сфорца пребегнал и го зазел Милано и станал самиот војвода, укинувајќи ја Републиката.