Земјаци (филм од 1953)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Земјаци“ (српскохрватски: Земљаци) – филм на режисерот Здравко Рандиќ од 1963 година. Гаврин е автор и на сценариото (во соработка со Радош Новаковиќ ), а главните улоги ги играат: Беба Лончар, Борис Дворник, Велимир Бата Живоиновиќ, Ранко Ковачевиќ и Ружица Сокиќ.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Јана доаѓа од Босна во Банат, заедно со група селани. Таму, таа го ханпушта свршеникот и се заљубува во Никола. Нејзините земјаци се огорчени од нејзината постапка и го повикуваат свршеникот на одмазда, во името на обичаите од нивниот роден крај. Сепак, во последен миг, селаните го спречуваат злосторството. Кога завршува бербата, некои од сезонскиет работници се враќаат дома, а други се приспособуваат на животот на богатата банатска земја.

Наводи[уреди | уреди извор]