Зеленкоа

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зеленкоа|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зеленкоа
Соцветие
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зеленкоа
Вид: Зеленкоа
Научен назив
Зеленкоа onusta
(Линдл.) М.В.Чејс и Н.Х.Вилијамс
Синоними
  • Oncidium onustum Lindl.

Зеленкоа е род на цветни растенија скриеносеменици од семејството на орхидеи, Орхидеи. Постои само еден познат вид, Зеленкоа онуста, родена во Еквадор и Перу.[1] [2]

Зеленкоа онуста е епифитична пустинска орхидеја, која успева и преживува во суровите услови на суви шуми во југозападниот дел на Еквадор и северозападниот дел на Перу помеѓу нивото на морето и 1200 метри, растејќи на дрвја и кактуси.[2] Цветовите се широки 2,см.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на родови Orchidaceae

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Books, Ortho (2005-01-18). Complete Guide to Orchids (англиски). Meredith Books. стр. 171. ISBN 9780897215060.
  2. 2,0 2,1 2,2 „A Detailed Review of Zelenkoa onusta (2001)“. miosjournal.org. Архивирано од изворникот на 2021-05-11. Посетено на 2018-07-20.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]