Замбиска фунта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замбиска фунта
Составници
Подединица
 1/20шилинг
 1/240пени
Симбол£
Банкноти10 шилинзи, £1, £5
Монети
 Ретки1, 6 пени, 1, 2 шилинзи
Демографија
Корисник/циЗамбија
Издавач
Централна банкаБанка на Замбија
 Мреж. местоboz.zm

Замбиската фунтавалута во Замбија од независноста во 1964 година до децимализацијата на 16 јануари 1968 година. Била поделена на 20 шилинзи, по 12 пени.

Историја[уреди | уреди извор]

Замбиската фунта ги замени фунтата на Родезија и Нјасаланд на исто ниво. Била врзана за британската фунта и била заменет со квача со стапка од 2 квачи = 1 фунта или 1 квача = 10 шилинзи.

Монети[уреди | уреди извор]

Во 1964 година биле претставени монетите од бакроникел од 6 пени, 1 и 2 шилинзи, по што следеле монети од 5 шилинзи во 1965 година и бронзени монети од 1 денар со дупка во 1966 година.

Банкноти[уреди | уреди извор]

Во 1964 година, Банката на Замбија вовела банкноти во апоени од 10 шилинзи, 1 и 5 фунти.

Слика Деноминација Аверс Обратно
[1] 10 шилинзи Чаплинов барбет Земјоделци кои ораат со трактор и волови
[2] 1 фунта Црнообразна неразделка Рударска кула и преносувачи
[3] 5 фунти Гну Викториини Водопади

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Претходник:
Фунта на Родезија и Нјасаланд
Причина: independence
Сооднос: at par
Валута на Замбија
1964 – 1968
Следбеник:
Замбиска квача
Сооднос: 2 квача = 1 фунта