Заемно прости броеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Заемно прости броевиброеви кои немаат заеднички делител поголем од 1. Два природни броја не мора да бидат прости за да бидат заемно прости, битно е само ниеден делител на едниот не биде меѓу делителите на другиот.

Еквивалентно на претходното тврдење, најголем заеднички делител на два заемно прости броја е 1.

Значи, ако според основната теорема на аритметиката тие два броја се претстават како производи на нивните фактори:

тогаш ниеден не смее да биде еднаков на ниеден .

Понекогаш заемно простите броеви се нарекуваат релативно прости броеви.

Поврзано[уреди | уреди извор]