Загреј

Од Википедија — слободната енциклопедија

Загреј бил син на Зевс кој во тајност е зачнат со Персефона пред нејзиниот вујко Ад да ја однесе во подземниот свет.

Бесмртност[уреди | уреди извор]

Зевс им наредил на синовите на Реја, кретски Курети да го чуваат Загреј во колевка на планината Ид. Но Титаните, непријатели на Зевс ги измамиле чуварите и кога тие заспале го измамиле и Загреј да излезе од пештерата па го нападнале. Загреј се борел со умешнноста да се претвора во разни живи битија, во Зевс, Крон, во птици, животни, но на крајот кога се претворил во бик, непријателите го грабналае и го изеле неговото живо месо. Атена се појавила во време на крвавата гозба, му го спасила срцето на Загреј, го затворила во фигура од гипс и му вдахнала живот. Така тој станал бесмртен а коските му биле погребани ви храмот во Делфи. Зевс ги убил Титаните со гром.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 106 - 107.