Жолтики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолтики
Обична жолтика (Berberis vulgaris)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Ред: Лутиковидни
Семејство: Жолтики
Juss.
Родови

во текстот.

Жолтиките (науч. Berberidaceae) се семејство од 15 рода цветни растенија во рамките на редот Лутиковидни (Ranunculales). Фамилијата опфаќа околу 570 видови, од кои највеќето (450) се од родот жолтика (Berberis). Растенијата можат да бидат дрва, грмушки или повеќегодишни билки.

Родови[уреди | уреди извор]

Махонијата (Mahonia) е во многу блиско сродство со жолтиката, па затоа некои ботаничари ја ставаат во тој род. Видовите од овие два рода можат да се вкрстуваат, а добиените растенија се класификуваат во хибридниот род × Mahoberberis.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]