Жените во Малезија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Жените во Малезија добиваат поддршка од малезиската влада во врска со нивните права за напредување, донесување одлуки, за здравство, образование и социјална помош и отстранување на законските пречки. Малезиската влада ги обезбеди овие фактори преку формирање на Министерство за национално единство и социјален развој во 1997 година (порано познат во 1993 година како Секретаријат за женски прашања или HAWA). Ова беше проследено со формирање на Министерстворо за жени во 2001 година за да ги признае улогите и придонесите на малезијките.

Правата на жените[уреди | уреди извор]

Малезија ја ратификуваше Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените (CEDAW) во август 1995 година со резерви. [1] . Одредени резервации беа отстранети во 2010 година, но некои беа задржани, имено членовите 9 (2), 16 (1) (а), 16 (1) (в), 16 (1) (ѓ) и 16 (1) (е) како се вели дека овие членови се во судир со малезискиот федерален устав и исламскиот закон (шеријатот). Статусот на жените во земјата е сложен и делумно зависи од нивната религија и од тоа каде тие живеат во државите и федералните територии на Малезија, фактори кои влијаат на одредени правни проблеми. Прашањето на правата на жените во земјата е предмет на идеолошки несогласувања помеѓу конзервативните и либералните толкувања на исламот. [2] [3]

Брак и семеен живот[уреди | уреди извор]

Муслимански девојки во Малезија.

Жените во Малезија имаат ограничувања во бракот, иако некои од нивните права се зажтитени. Според Исламскиот закон за семејство, одржувањето на сопругата од нејзиниот сопруг е условено од нејзината покорност. Уметност 59 (2) наведува дека: „2) Под услов на Хукум Сијарак и потврда од Судот, сопругата нема право на издршка кога е нузур или неразумно одбива да се покорува на законските желби или наредби на нејзиниот сопруг, т.е., меѓу другото - (а) кога го запира своето здружување со нејзиниот сопруг; (б) кога го напушта домот на нејзиниот сопруг против неговата волја; или (в) кога таа одбива да се пресели со него во друг дом или место, без никаква валидна причина според Хукум Сијарак. [4] Сепак, некои права на сопругата (во врска со имотот, судските случаи и банкарските сметки) се заштитени со Законот за мажени жени, 957 година (Закон. 450), во чл. 4 - Капацитет на жени во брак. [5]

Образование[уреди | уреди извор]

Стапката на писменост е помала кај жените (90,7%) во споредба со мажите (95,4%) - проценки заклучно со 2010 година, за население од 15 години и повеќе. [6] Малезија, во последните години се инвестира во образованието на двата пола а како резултат на тоа повеќе девојчиња студираат на универзитетско ниво.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Список на жени министри во кабинетот на Малезија
 • Полицајка на Малезија
 • Клуб на послушни жени, првпат основан во Малезија

Општо:

 • Aurat (Malay language)
 • Human rights in Malaysia
 • Musawah
 • Sisters in Islam
 • Islamic feminism
 • Women in Islam

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „SUHAKAM report on UN CEDAW“ (PDF). SUHAKAM. 2017. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-10-31. Посетено на 28 October 2020.
 2. Margaret Alston; Aurangzaib Alamgir (26 June 2012). „Women's Rights in Malaysia“. International Policy Digest. Архивирано од изворникот на 2018-04-29. Посетено на 9 June 2017.
 3. Jennifer Pak (26 August 2011). „Rise of strict Islam exposes tensions in Malaysia“. BBC. Посетено на 9 June 2017.
 4. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 4 April 2013. Посетено на 2015-04-28.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 5. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 10 February 2014. Посетено на 2015-04-28.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 6. „The World Factbook – Malaysia“. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2016-11-24. Посетено на 9 June 2017.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]