Епиграфика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Камен од Розета во Британскиот музеј

Епиграфика е помошна наука во областа на историјата која се занимава со проучување на писма на тврди подлоги како што се камен, метал, керамика, дрво и сл.