Еми Нетер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еми Нетер

Еми Нетер, била влијателен германски математичар, позната по нејзините придонеси кон апстрактната алгебра и теоретската физика. Павел Александров, Алберт Ајнштајн, Жан Џодоне, Херман Вајл, Норберт Винер и други ја опишале како најважна жена во историјата на математиката, која направила револуција во теоријата на прстените, полињата и алгебрата.[1] Во физиката, теоремата на Нетер ја објаснува односот помеѓу симетријата и законите за конзервација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Таа е родена во еврејско семејство во баварскиот град Ерланген; нејзиниот татко бил математичар Макс Нетер. Еми првично планирала да подучува на француски и англиски јазик по положувањето на потребните испити, но наместо тоа студирала математика на Универзитетот во Ерланген, каде што учел нејзиниот татко. По завршувањето на својата дисертација во 1907 година под надзор на Пол Гордан, работела во Математичкиот институт Ерланген без плата од седум години (во тоа време жените најчесто биле исклучени од академски позиции). Во 1915 година, Дејвид Хилберт и Феликс Клајн биле поканети да се приклучат на Одделот за математика на Универзитетот во Гертинген, светски познатиот центар за математички истражувања. Меѓутоа, Филозофскиот факултет се спротивставил и поминале четири години одржувајќи предавања под името на Хилберт. Нејзината хабилитација била одобрена во 1919 година, што и овозможила да стане асистент професор. Нетер била една од водечките членови на Одделот за математика во Гетинген до 1933; нејзините ученици понекогаш се нарекувале "Нетерин момчиња". Во 1924 година холандскиот математичар Б.В. Ван Дер Вирден, кој брзо станал главен човек за објаснување на идеите на Емин: нејзината работа била основа за вториот дел од неговиот влијателен учебник од Модерната алгебра од 1931 година. До нејзината пленарна седница на Меѓународниот конгрес на математичари во Цирих во 1932 година, нејзините способности во алгебрата биле признати низ целиот свет. Следно во 1932 година, германската нацистичка влада ги истрела Евреите од обединети позиции, па Нетерова отишла во САД, каде што ја прифатила позицијата на колеџот Брин Мор во Пенсилванија. Работата на Нетер во математиката била поделена на три "епохи". Во првата (1908-19), значително придонела за теоријата на алгебарските инваријанти и полето броеви. Нејзината работа на диференцијалната инваријантирала предвид на варијациите Нетерината теорема, наречена "еден од најважните математички теореми кој се покажала во насочување на развојот на модерната физика." Во втората епоха (1920-26) започнала работа која "го сменила ликот на [апстрактната] алгебра". Во класичното дело Idealtheorie и Ringbereichen (теорија на идеалите во областа на прстени, 1921). Нетер ја развила теоријата на идеали во комутативен прстени во моќна алатка со широк опсег на употреба. Елегантно се користат условите во растечкиот синџир и објектите што го заслужуваат се вика Нетеријан, во нејзина чест. Во третата епоха (1927-1935), издадена од соодветните статии во не-комутативен и алгебри и хиперкомплексни броеви за обединувачка теорија застапеност на група на модули, и со теоријата на идеален. Како прилог на своите публикации, Нетер била многу дарежлива со идеи и ја припишува заслугите во неколку линии на истражување кои се издадени од страна на други математичари, дури и во области кои се далеку од своето работење, како алгебарска топологија.

Навод[уреди | уреди извор]

  1. Einstein, Albert (1. 05. 1935), „Professor Einstein Writes in Appreciation of a Fellow-Mathematician”, New York Times (објављено 5. 05. 1935), Посетено на 13. 04. 2008. Online at the MacTutor History of Mathematics archive.