Елена Феранте

Од Википедија — слободната енциклопедија
Елена Феранте
Родена 1943
Позната писателка
Napulj

Елена Феранте (1943 - ) всушност e псевдонимна италијанска писателка, чие право име не е познато. Романи на Ферантова се објавени на италијански јазик и преведени се на многу други светски јазици, како што се англиски, холандски, германски и итн. Tетралогијата Неаполски приказни припаѓа во нејзините најдобри дела.[1]

Весникот Time ја прогласи во 2016 година за еден од највлијателни писатели во светот.

Napulj

Литературен опис[уреди | уреди извор]

Елена Феранте e автор на шест романи.[2] Нејзино најпознато дело e роман во четири тома Неаполски приказни. Главни јунаци се две интелигентни девојчиња од Неапол кои се обидуваат да го пронајдат своето место во светот кој ги опкружува, a тој свет e полн со суровости и предрасуди. Teтралогијата се состои од следниве романи: Моjата феноменална пријателка (2012), Приказна за новото име (2013), Оние кои си заминуваат и оние кои остануваат (2014) и Приказна за изгубеното дете (2015) коjа e номинирана за италијанската литературна награда Стрега.

Награди[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • L'amore molesto (1992)
 • I giorni dell'abbandono (2002)
 • La frantumaglia (2003)
 • La figlia oscura (2006)
 • La spiaggia di notte (2007)
 • L'amica geniale (2011)
 • Storia del nuovo cognome, L'amica geniale volume 2 (2012)
 • Storia di chi fugge e di chi resta, L'amica geniale volume 3 (2013)
 • Storia della bambina perduta, L'amica geniale volume 4 (2014)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "End of author's anonymity". Toronto Star, November 1, 2016. Page E1. Jonathan Forani.
 2. Donadio, Rahel (13 март 2016). „Who Is Elena Ferrante? An Educated Guess Causes a Stir“. New York Times. Посетено на 14 март 2016.
 3. Groff, Lauren (21 април 2016). „TIME 100 Artists, Elena Ferrante“. Time. Архивирано од изворникот на 2016-04-26. Посетено на 28 април 2016.

Литература[уреди | уреди извор]

 • -{Buonanno, Elda. La Frantumaglia: Elena Ferrante's "fragmented self" Ph.D. thesis, City University of New York, 2011.}-
 • -{Milkova, Stiliana. "Mothers, Daughters, Dolls: On Disgust in Elena Ferrante's La figlia oscura". Italian Culture 31:2 (September 2013).}-

Надворешни врски[уреди | уреди извор]