Екоцид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Екоцид е специфичен термин (со потекло од зборот геноцид) најчесто употребуван за опишување на леталните антропогени влијанија врз природните екосистеми, пред сè, преку нивно неодржливо користење за потребите на друг процес или систем.[1]

Примери: дренирањето на нашите природни блатски екосистеми, како: Стенското, Арачиновското, Катлановското Блато, поради епидемиите на маларија и сушењето на Дојранското Езеро.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонска Енциклопедија. Скопје, Македонија: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 524. ISBN 978-608-203-023-4.