Екофагија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Екофагија е термин измислен од Роберт Фрејтас што значи буквално консумирање на екосистемот . Потекнува од грчкиот „οἶκος“ ( oikos ), што се однесува на „куќа“ или „домаќинство“, а грчкиот „φαγεῖν“ ( phagein ), "да јаде". Терминот „екофагија“, измислен од Фреитас, укажува на катастрофалното сценарио во кое нанотехнолошките автомати синтетизирани од луѓето ќе почнат да се натпреваруваат со живите екосистеми, користејќи ги како резервоари на хемиски ресурси пред конечно да ги уништат.

Фреитас го употребил терминот за да опише сценарио кое вклучувало молекуларна нанотехнологија што тргнала наопаку. Во оваа ситуација (наречена сценарио за сива гума ) нанороботите кои се самореплицираат надвор од контрола, консумираат цели екосистеми, што резултирало со глобална екофагија.Сепак, зборот „екофагија“ сега се применува поопшто во однос на кој било настан  нуклеарна војна, ширење на монокултура, масивни изумирања на видови — што може суштински да ја промени планетата. Научниците сугерирале дека овие настани може да резултираат со екоцид со тоа што ќе го поткопаат капацитетот на биолошката популација на Земјата да се поправи. Други сугерираат дека посекојдневните и помалку спектакуларни настани - неуморниот раст на човечката популација, постојаната трансформација на природниот свет од страна на човечките суштества - на крајот ќе резултирале со планета која е значително помалку енергична и планета која е, освен луѓето, во суштина безживотно. Овие луѓе веруваат дека сегашната човечка траекторија не става на пат кој на крајот ќе доведе до екофагија. Во трудот во кој Фреитас го измислил терминот тој напишал:[1]

Можеби најрано препознаената и најпозната опасност од молекуларната нанотехнологија е ризикот дека самореплицираните нанороботи способни да функционираат автономно во природната средина можат брзо да ја претворат таа природна средина (на пример, „биомаса“) во реплики на самите себе (на пр. наномаса“) на глобална основа, сценарио кое обично се нарекува „проблем на сивата гума“, но можеби поправилно наречено „глобална екофагија“.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Екоцид
  • Греј гоо
  • Молекуларен склопувач

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]