Еева-Лиса Исомаа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Еева-Лиса Исомаа ( 10 октомври 1956 Ylitornio) е финскa графичарка.[1]

Еева-Лиса Исомаа дипломала во 1984 година и Kuvaideakatekätemia по графика во 1986 година. Исомаа исто така студирала видео уметност на Универзитетот на Применети науки во 2008–2009 година и фотографија во 2009–2010 година[2].

Исомаа работел како наставник на Академијата за ликовни уметности од 1990 до 1992 година и таму предава од 2001 година. Од 1987 година има одржано неколку самостојни изложби во Финска и во странство и учествувала на групни изложби.

Нејзините дела се изложени во домашни и странски музеи, како и во збирки на градови и компании и, меѓу другото, во Европски парламент. Исомаа ја има добиено наградата на Ars Arctica во 1986 година, првата награда на Pro Graphica во 1989 година, првата награда на Прашкото триенале за графика во 1989 година, наградата на унгарските графичари во 1999 година и наградата на унгарскиот Ѓер . Добитничка е и на наградата со петгодишен државен грант за уметници во 1994, 2002 и 2010 година и уметничка пензија од почетокот на 2020 година.

Таа е редовен учесник на Меѓународно графичко триенале Битола[3].

Наводи[уреди | уреди извор]