Прејди на содржината

Јадич

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Едич)
Јадич
Јадич
Aconitum variegatum
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
Ред: Лутиковидни
Семејство: Лутичиња
Род: Јадич
L.
Подродови
 • Aconitum subgenus Aconitum
 • Aconitum subgenus Lycoctonum (DC.) Peterm.

Јадич (науч. Aconitum) — секој член од двата рода повеќегодишни растенија од семејството на лутичињата. Во јадичите (змиино цвеќе или волчји отров) припаѓаат отровните растенија што цветаат во лето, и ерантисот (змиски јадич), кој, всушност е украсно цвеќе што цвета напролет. Сувкастиот јазлест корен од A.napellus порано се користел како седатив и средство против болки.

Видови[уреди | уреди извор]

 • Aconitum ajanense
 • Aconitum albo-violaceum
 • Aconitum altaicum
 • Aconitum ambiguum
 • Aconitum angusticassidatum
 • Aconitum anthora (Жолт јадич)
 • Aconitum anthoroideum
 • Aconitum apetalum
 • Aconitum axilliflorum
 • Aconitum baburinii
 • Aconitum baicalense
 • Aconitum barbatum
 • Aconitum besserianum
 • Aconitum biflorum
 • Aconitum bucovinense
 • Aconitum burnatii
 • Aconitum carmichaelii' (Кармајклов јадич)
 • Aconitum charkeviczii
 • Aconitum chasmanthum
 • Aconitum chinense - Siebold.&Zucc.[1] aka Aconitum carmichaelii var. truppelianum
 • Aconitum cochleare
 • Aconitum columbianum (Западен јадич)
 • Aconitum confertiflorum
 • Aconitum consanguineum
 • Aconitum coreanum
 • Aconitum crassifolium
 • Aconitum cymbulatum
 • Aconitum decipiens
 • Aconitum degenii (syn. A. variegatum ssp. paniculatum)
 • Aconitum delphinifolium
 • Aconitum desoulavyi
 • Aconitum ferox (Индиски јадич)
 • Aconitum firmum
 • Aconitum fischeri (Фишеров јадич)
 • Aconitum flerovii
 • Aconitum gigas
 • Aconitum gracile (синоним: A. variegatum ssp. variegatum)
 • Aconitum helenae
 • Aconitum hemsleyanum (Искачувачки јадич)
 • Aconitum hosteanum
 • Aconitum infectum : Аризонски јадич
 • Aconitum jacquinii (синоним: A. anthora)
 • Aconitum jaluense
 • Aconitum jenisseense
 • Aconitum karafutense
 • Aconitum karakolicum
 • Aconitum kirinense
 • Aconitum krylovii
 • Aconitum kunasilense
 • Aconitum kurilense
 • Aconitum kusnezoffii : Кузнезовски јадич
 • Aconitum kuzenevae
 • Aconitum lamarckii
 • Aconitum lasiostomum
 • Aconitum leucostomum
 • Aconitum longiracemosum
 • Aconitum lycoctonum
 • Aconitum macrorhynchum
 • Aconitum maximum (Камчатски јадич)
 • Aconitum miyabei
 • Aconitum moldavicum
 • Aconitum montibaicalense
 • Aconitum nanum
 • Aconitum napellus' (Обичен јадич)
 • Aconitum nasutum
 • Aconitum nemorum
 • Aconitum neosachalinense
 • Aconitum noveboracense (Северен син јадич)
 • Aconitum ochotense
 • Aconitum orientale
 • Aconitum paniculatum
 • Aconitum paradoxum
 • Aconitum pascoi
 • Aconitum pavlovae
 • Aconitum pilipes
 • Aconitum plicatum
 • Aconitum podolicum
 • Aconitum productum
 • Aconitum pseudokusnezowii
 • Aconitum puchonroenicum
 • Aconitum raddeanum
 • Aconitum ranunculoides
 • Aconitum reclinatum (Бел јадич)
 • Aconitum rogoviczii
 • Aconitum romanicum
 • Aconitum rotundifolium
 • Aconitum rubicundum
 • Aconitum sachalinense
 • Aconitum sajanense
 • Aconitum saxatile
 • Aconitum sczukinii
 • Aconitum septentrionale
 • Aconitum seravschanicum
 • Aconitum sichotense
 • Aconitum smirnovii
 • Aconitum soongaricum
 • Aconitum stoloniferum
 • Aconitum stubendorffii
 • Aconitum subalpinum
 • Aconitum subglandulosum
 • Aconitum subvillosum
 • Aconitum sukaczevii
 • Aconitum taigicola
 • Aconitum talassicum
 • Aconitum tanguticum
 • Aconitum tauricum
 • Aconitum turczaninowii
 • Aconitum umbrosum
 • Aconitum uncinatum (Јужен син јадич)
 • Aconitum variegatum
 • Aconitum volubile
 • Aconitum vulparia
 • Aconitum woroschilovii

Природни хибриди[уреди | уреди извор]

 • Aconitum × austriacum
 • Aconitum × cammarum
 • Aconitum × hebegynum
 • Aconitum × oenipontanum (A. variegatum ssp. variegatum × ssp. paniculatum)
 • Aconitum × pilosiusculum
 • Aconitum × platanifolium (A. lycoctonum ssp. neapolitanum × ssp. vulparia)
 • Aconitum × zahlbruckneri (A. napellus ssp. vulgare × A. variegatum ssp. variegatum)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Aconitum chinense on pfaf.org“. Архивирано од изворникот на 2009-01-15. Посетено на 2009-10-18.