Едамер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Едамер

Земја на потекло Холандија
Регион, град Едам
Тип на млеко најчесто кравјо
Пастеризирано традиционално не
Состав полутврдо сирење
Созревање 6 до 8 недели
Потврда ЗП


Едамер (холандски: edammer) — полутврдо сирење кое традиционално се продава во топчести пити со бледожолта внатрешност и завиткани во жолти или црвени парафински обвивки.

Историја[уреди | уреди извор]

Името доаѓа од градот Едам во покраината Северна Холандија. Едамерот зрее и се транспортира добро, не се расипува — само се стврднува. Овие квалитети (меѓу другите) го направиле најпопуларно светско сирење во периодот од XIV до XVIII век.

Особини[уреди | уреди извор]

Повеќето „млади“ едамер сирења кои се продаваат во малопродажба имаат благ вкус, малку се солени, имаат вкус на лешник и лесен мирис споредено со другите сирења. Како што сирењето старее, неговиот вкус се заострува и станува појак. Содржи значително помалку маснотии во однос на другите традиционални сирења – околу 28% маснотии. Модерниот едамер е помек во однос на другите сирења заради тоа што содржи малку маснотии.

Производство[уреди | уреди извор]

Иако традиционално едамерот се произведува од необработено млеко, денес на пазарот се наоѓа само фабрички произведен едамер од пастеризирано млеко.Се обликува во топки и се остава да зрее. Сирењето зрее шест до осум недели.

Гастрономија[уреди | уреди извор]

Едамерот добро оди со некои овошја како: праски, дињи, кајсии и цреши. Узреаниот едамер се јаде со традиционалните „сирни овошја“ како круши и јаболка. Како и повеќето сирења добро оди со крекери и леб. Со ова сирење се препорачува црвено вино, на пример пино ноар.

Наводи[уреди | уреди извор]