Дрина (жупа)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Босна околу 1412 г.

Дрина ― средновековна жупа сместена некаде во она што сега е Подриње (долината на Дрина) во источна Босна и Херцеговина и западна Србија. Нејзината местоположба и ширење е нејасно. Регионот бил дел од првото српско кнежество, во раниот среден век.[1] Јован Кинам (1143–1185) забележал дека Дрина ја одделувала Босна од Србија, иако во папскиот документ од 1187 година Босна и понатаму била идентификувана како дел од Србија.[2] Жупата Дрина се споменува во „Летописот на попот Дукљанин“ (околу 1300 година), како место на една битка и посед на српскиот благородник Тихомир за време на владеењето на кнезот Часлав (927-960).[3] Во 1359 година, великиот челник Димитрија (влад. 1349–59) се споменува дека ги држи Гацко, Дрина, Дабар и Рудин.[4] Дрина се споменува како област со зајакнатиот град Сокол-град во 1444 година, како кнежина во 1448 година, како кнежина со Фалконе (Сокол) во 1454 година.[5] Таа била дел од кнежината на благородничкото семејство Косача.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Novaković 2010.
  2. SKA 1935.
  3. Živković 2006.
  4. SKA 1908.
  5. Vego 1980.

Извори[уреди | уреди извор]