Драган Денковски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Драган Денковски (1982, Куманово) — македонски писател.

Творештво[уреди | уреди извор]

Пишувајќи на кумановски дијалект, своите дела ги објавувал на електронските портали Блогерај, Окно, plagij.at и kritika.mk. Од 2019 година е дел од организацискиот одбор на фестивалот на краток филм „ФИЛМАЈ“ во Куманово. Под мотото „Прашаш и дознаеш“, работел на личниот проект „Дрдор“.[1] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 365.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 269-272.