Прејди на содржината

Домаќинот Дон Козак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Предупредување: Немате укажано вредност за „common_name
Грешка: Немате укажано име/ња
Вид единица на Поранешна земја
Траење?
Историја
 -  Основана Тука внесете почеток
 -  Укината Внесете завршеток

Митрополитската катедрала Дон, Новочеркаск во 1905 година.

Провинција ( Област ) на Домаќинот Дон Козак ( руски: Область Войска Донского , Област Војска Донского ) од Империјална Русија било официјалното име на територијата на Донските Козаци, што се совпаѓало приближно со денешната Ростовска област на Русија . Нејзиното место на администрација било Черкаск, подоцна преместено во Новочеркаск .

Покраината ја сочинувале областите каде што Домаќинот на Дон Козаците се населил во Руската империја . Од 1786 година, територијата беше официјално именувана како Земја на Домаќинот на Дон ( zemlya Voyska Donskogo ), преименувана во провинција Домаќин во 1870 година.

Во текот на 1913 година, областа, со површина од околу 165.000 km², имала околу 3,8 милиони жители. Од нив, 55% (2,1 милиони) биле Козаци кои ја поседувале целата земја, преостанатите 45% од населението биле градски и земјоделски работници-гости од другите делови на Русија.

Оваа поделба била укината во 1920 година. Од поголемиот дел од неа била создадена Донската област на РСФСР, која била инкорпорирана во Северен Кавкаски крај во 1924 година.


Предлошка:Subdivisions of the Russian Empire