Долгоцветен тутун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долгоцветен тутун
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиелдони
Ред: Зрновидни
Семејство: Зрнци
Род: Тутун
Вид: N. longiflora
Научен назив
Nicotiana longiflora

Долгоцветниот тутун (лат. Nicotiana longiflora) , е вид на тутун со потокло од Јужна Америка кој понекогаш се осгледува за цевчестите цветови кои оддаваат многу сладок мирис ноќно време.

Ова растение е важен извор за отпорноста на болести кај огносушениот и бурли тутун. Некои од болестите : црна голеница, цистичен цевчест црв, коренов цевчест црв, и шумски пожар. Отпорноста на долгоцветниот тутун дава речиси имуност на од раса 0 црна голеница, но не и отпорност од раса 1. Една од сортите кои сѐ уште се користат денес е 14 x L8, втората најпопуларна сорта на бурли во САД.