Доктрина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Доктрина (од латински: doctrina, што значи „учење, настава“) е кодификација и систематизирање на верувања и мислења кои претставуваат суштина на учењата во дадена гранка на знаење или во систем на верување.[1]

Честопати зборот доктрина се однесува конкретно на збир од религиозни принципи зададени од црква. Доктрината може да се однесува и на принцип на правото воспоставен преку минатите одлуки.

Религиозна употреба[уреди | уреди извор]

Примери на верски доктрини се:

Римокатоличката и православната доктрина потекнуваат од списите на црковните отци, што е разјаснето на различни Вселенски собори. Кратки верзии може да се најдат во кратки изјави на христијанската доктрина, во молитвеници. [6] Подолгите верзии имаат форма на катехизми. Протестантите генерално ја отфрлаат христијанската традиција и за разлика од неа, својата доктрина ја црпат исклучиво од Библијата.[7]

Филозофска употреба[уреди | уреди извор]

Мерка на религиозност[уреди | уреди извор]

Според социологот Мервин Вербит, доктрината може да се сфати како една од клучните компоненти на религиозноста. Тој доктрината ја дели на четири категории: содржина, зачестеност (степен до кој може да го заземе умот на личноста), интензитет и централност. Секоја категорија може да варира во зависност од религијата, во рамките на религиозната традиција. [8] [9] [10]

Воена употреба[уреди | уреди извор]

Терминот се однесува на концептот од воспоставена процедура при сложена операција во војувањето. Класичен пример е тактичката доктрина во која вообичен збир од маневри, родови војска и оружје се користат како пристап при одреден вид напад.

Примери на воена доктрина се:

Речиси секоја воена организација има своја доктрина. Некои воени доктрини се пренесуваат преку програми за обука. Во поново време, во современите мировни операции, кои вклучуваат и цивилни и воени операции, се појавуваат посеопфатни (не само воени) доктрини како што е „Капстоуновата доктрина“ на мировните операции на Обединетите нации од 2008 година [11] што зборува за интегрирани цивилни и воени операции.

Политичка употреба[уреди | уреди извор]

По дефиниција, политичката доктрина е „политика, мислење или принцип кој што се застапува, се учи или се применува за освојување и употреба на власта при управувањето со општеството“.[12] Терминот политичка доктрина понекогаш погрешно се поистоветува со политичката идеологија. Меѓутоа, на доктрината ѝ недостасува акциониот аспект на идеологијата.

Правна употреба[уреди | уреди извор]

Правна доктрина е збир на меѓусебно поврзани правила (обично од обичајното право и градени во долг временски период) поврзани со правен концепт или принцип.

Може да се забележи дека една гранка од правото содржи различни доктрини, кои пак содржат различни правила или тестови.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Корпус | Македонски.гов.мк“. makedonski.gov.mk. Посетено на 2022-11-13.[мртва врска]
 2. Salvation Army International Theological Council (2010). Handbook of Doctrine. London: Salvation Books. ISBN 978-0-85412-822-8.
 3. „Congregation for the Doctrine of the Faith (Roman Catholic Church) – Britannica Online Encyclopedia“. Britannica.com. Посетено на 2013-03-07.
 4. „Congregation for the Doctrine of the Faith“. Ewtn.com. Посетено на 2013-03-07.
 5. Doctrine of the Methodist Church, accessed 25 may 2018
 6. Callan, Very Rev. Charles J. (1925). „Brief Statement Of Christian Doctrine“ . Blessed be God; a complete Catholic prayer book. P. J. Kenedy & Sons.
 7. Wisse, Maarten (2017). „PART I: Systematic Perspectives – Contra et Pro Sola Scriptura. Во Burger, Hans; Huijgen, Arnold; Peels, Eric (уред.). Sola Scriptura: Biblical and Theological Perspectives on Scripture, Authority, and Hermeneutics. Studies in Reformed Theology. 32. Leiden: Brill Publishers. стр. 19–37. doi:10.1163/9789004356436_003. ISBN 978-90-04-35643-6. ISSN 1571-4799.
 8. Verbit, M. F. (1970). The components and dimensions of religious behavior: Toward a reconceptualization of religiosity. American mosaic, 24, 39.
 9. Küçükcan, T. (2010). Multidimensional Approach to Religion: a way of looking at religious phenomena. Journal for the Study of Religions and Ideologies, 4(10), 60–70.
 10. „Microsoft Word - M-26.doc“ (PDF). Посетено на 2018-09-24.
 11. „Peacekeeping Resource Hub“ (PDF). pbpu.unlb.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 19 August 2008. Посетено на 27 March 2018.
 12. „Political doctrine (definition)“. Eionet.europa.eu. 2012-07-20. Посетено на 2013-03-07.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]